L'equip de govern de CDC i ERC de l'Ajuntament de Manresa està negociant amb l'Institut Català del Sòl de la Generalitat (Incasòl) la compra del terreny de l'edifici Impuls -ubicat al parc tecnològic- per tal de deixar de pagar el dret de superfície, pel qual s'està abonant un cànon anual fins al 2060 que sumaria un total d'uns 2 milions d'euros.

Segons es va acordar l'any 2010, un cop finalitzat el termini de 50 anys, l'Incasòl es quedava el terreny i l'edifici (tot i haver pagat l'Ajuntament durant tot aquest temps). Si l'Ajuntament compra el sòl, serà propietari del terreny i l'edifici.

El dret real de superfície per al terreny on hi ha l'edifici Impuls el va signar l'alcalde Josep Camprubí el 30 de juny del 2010. Té un termini de vigència de 50 anys, que s'acaba el 2060.

El document fixa un cànon, amb un preu per metre quadrat que és de 0,40 euros per m2 el 2012; 0,55 euros per m2 el 2013, 0,70 euros per m2 el 2014, 0,85 euros per m2 el 2015, i a partir del 2016, 1 euro per m2 més la variació de l'IPC. El sostre edificable és de 3.700 m2.

El document estableix que, un cop acabat el termini de vigència, la plena propietat del sòl, el subsòl i les edificacions construïdes passaran a ser propietat única de l'Incasòl. És a dir, tant el terreny com l'edifici, un cop passin els 50 anys, passaran a l'Incasòl. A més, d'acord amb el document, cal que l'Ajuntament lliuri l'edifici en l'estat adequat de conservació i en disposició de ser utilitzat i explotat.

El govern municipal ja va fer públic fa dos anys que considerava que estava subjecte a unes condicions draconianes que atorguen a l'Incasòl, l'any 2060, la plena propietat del terreny i l'edifici.

Considera que es van establir en temps de bonança econòmica unes condicions inicials inassumibles perquè l'Ajuntament haurà de pagar i gestionar una milionada per acabar transferint la propietat de l'edifici a l'Incasòl.

El moll de l'os de les crítiques és que es tracta d'una operació que lliga l'Ajuntament per 50 anys, impossible de revocar de manera unilateral, que l'hipoteca i el fa responsable de gestionar una construcció que ha d'acabar «regalant» a l'Incasòl.

Pagar el cànon anual a l'Incasòl pel dret de superfície suposa vora 40.000 euros a l'any amb l'edifici ple, buit, amb ús o sense. El cànon anual per al 2016 que va pagar l'Ajuntament va ser de 37.853 euros (IVA no inclòs) i encara queden pendents 42 anualitats.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va dir en el darrer ple municipal que «en els pressupostos del 2019, si no se'ns torça res, proposarem la compra del dret de superfície de l'edifici Impuls», i va afegir que, si l'operació funciona, s'aconseguirà «un patrimoni net».