Una carta de Jordi Cuixart escrita per a l'ocasió va cloure, ahir a la nit, la presentació a Manresa de la campanya Demà pots ser tu. El president d'Òmnium, a la presó fa un any i dos dies, hi diu que «mai hauríem volgut impulsar, amb altres entitats, una campanya per recuperar els drets i llibertats».

La carta de Cuixart la va llegir el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que va explicar els objectius de la campanya -sensibilitzar la ciutadania sobre la regressió de drets i llibertats- en un acte celebrat a l'auditori de La Plana, davant de més d'un centenar de persones i al costat de l'advocada Magda Oranich, de Luca Gervasoni, codirector de NOvact (institut internacional per a l'acció no violenta) i d'Alba Gracia i David Juan, del col·lectiu Colze a Colze, represaliats pel cas Pandora. Va conduir l'acte la periodista Àngels Fusté i, al tram final, els ponents, que seien rere una taula presidida per un llaç groc, van respondre les preguntes que els van escriure les persones del públic que ho van voler en uns papers (de color groc) que van trobar als seients.

Llegeix la carta enviada per Jordi Cuixart des de Lledoners

Tots cinc van coincidir que l'Estat espanyol viu un moment d'involució democràtica que va començar fa molts anys -Juan va parlar del 1993-, i que fets com els que s'han esdevingut a partir de l'1 d'octubre han fet especialment visible. Oranich va assegurar que «la transició va transformar moltes coses i institucions, fins i tot l'exèrcit i la policia, però la justícia no».

L'advocada va explicar que ahir tenia previst visitar Jordi Cuixart a Lledoners, però que a la mateixa hora hi volia anar l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i li havia cedit l'estona. Va dir que tot el que està succeint «m'està recordant massa les èpoques de la dictadura». Mauri, que va estar d'acord amb ella, va avisar que cal que «tothom sigui conscient que els seus drets estan en perill». Gervasoni va ser el primer que va posar damunt la taula el tema de la involució democràtica que viu Espanya.

Demà pots ser tu és una iniciativa de cinc entitats. Ahir, una d'elles, Òmnium -la delegació de la qual al Bages-Moianès va organitzar la vetllada-, va rebre un aplaudiment d'agraïment dels assistents a instància d'Oranich.