La manresana Montserrat Capdevila Bernadó va morir el mes d'agost passat a Granollers als 88 anys d'edat sense haver pogut complir un dels seus objectius: que es reconegués que era filla del president Lluís Companys. Capdevila seria fruit d'una relació extramatrimonial que Companys va tenir amb una manresana, Maria Antònia Bernadó (1883-1960), a final dels anys 20 i principi dels 30 del segle passat. Ara Lídia Jiménez, filla de Montserrat Capdevila Bernadó, i que seria neta de Companys, ha iniciat els tràmits judicials perquè se la reconegui com a tal, segons va declarar ahir a RAC1.Companys va ser afusellat fa 78 anys pel règim franquista.

Oficialment Lluís Companys va tenir dos fills fruit del seu primer matrimoni amb Mercè Micó, amb qui es va casar el 1910: Maria i Lluís. N'hauria tingut tres, però, si es té en compte Montserrat Capdevila. El 1936 Companys es va casar amb Carme Ballester després de divorciar-se de la seva primera esposa. Entremig és quan va conèixer la manresana. Va ser el 1929 durant una visita que Companys va fer a Manresa.

Aleshores, segons es relata al llibre La hija secreta de Companys, del periodista Julián Fernández Cruz, Maria Antònia Bernadó era casada però feia anys que estava separada del seu marit. Fruit d'aquesta relació, el 10 de març del 1930 va néixer Montserrat Capdevila Bernadó. Segons ha explicat la família, el certificat de naixement es va manipular i s'hi va fer constar que era filla del matrimoni Joan Capdevila i Engràcia Bernadó, germanastra de la veritable mare biològica. Companys hauria pagat 100.000 pessetes d'aleshores, que actualment equivaldrien a més d'un milió d'euros, perquè la família es fes càrrec de la nena.

La seva neta, Lídia Jiménez, veïna de Bigues i Riells, al Vallès Oriental, ha explicat que quan era petita va heretar de la seva àvia, la que creia que era la seva tieta, una caixa amb una setantena de llibretes. Però que no la va obrir fins fa poc. Aleshores va començar a reconstruir el passat de la seva mare. Entre aquests documents hi hauria cartes signades pel mateix Lluís Companys. En una d'elles, datada el 17 d'abril del 1933, expressaria la seva felicitat pel naixement «de la nostra Montserrat», i un «espero veure't a Manresa». Segons relata el periodista Julián Fernández Cruz al seu llibre, Lluís Companys i Maria Antònia Bernadó es van veure en diverses ocasions, tant a Manresa mateix com a Barcelona.

La convulsa situació política d'aleshores i posteriorment l'inici de la guerra civil, així com el casament amb Carme Ballester el 1936, van posar fi a la relació.

Segons ha relatat Jiménez, Montserrat Capdevila s'estranyava que la seva suposada tieta l'estimés més que no pas la mare oficial. No va ser fins que va ser gran que es va assabentar que, segons la seva versió, era filla de Maria Antònia Bernadó i de Lluís Companys. Espera que el procés judicial per canviar el cognom acabi a principi de l'any vinent.