La Unitat d’Hospitalització Domiciliària de la Fundació Althaia celebra 10 anys. Durant tot aquest temps ha atès 5.000 persones en el seu àmbit d’actuació, bàsicament el Bages i també poblacions del Moianès i el Solsonès. Per commemorar aquest desè aniversari, per avui s’ha programat una jornada de reflexió i debat a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu. Es farà un repàs de la trajectòria del servei i es posaran experiències i coneixements en comú amb professionals d’altres institucions que també treballen als domicilis.

La Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHaD) d’Althaia es va posar en marxa el 2017 per evolucionar cap a models alternatius a l’hospitalització convencional. Es parteix de la premissa que el millor llit és el de casa, i que la malaltia o bé el procés es pot dur a terme en un entorn més amable i familiar, i sota la supervisió de professionals.

Per accedir al servei cap que hi hagi una patologia identificada i un tractament definit en el temps que es pot oferir al domicili. En l’àmbit social cal que el pacient tingui un cuidador responsable i un domicili adequat. Aquest ha d’estar a un màxim de 25 minuts en cotxe de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, i cal que el pacient, voluntàriament, vulgui ser atès al seu domicili.

Durant aquests 10 anys la UHaD ha anat ampliant l’àmbit d’actuació i en aquests moments arriba al 75 % de la població del Bages. Tot aquest temps els professionals de l’equip han recorregut més de 385.000 quilòmetres en cotxe. Recentment han adquirir dos vehicles híbrids.

En aquests 10 anys s’ha observat un canvi de perfil dels usuaris de la UHaD, segons Althaia. Inicialment s’atenien pacients aguts. Amb el temps s’està passant a usuaris de més edat i amb més d’una patologia. Això ha fet que el servei hagi evolucionat cap a un model més orientat a pacients crònics i complexos.

La UHaD ofereix atenció cada dia de la setmana els 365 dies de l’any. Les visites que realitza als domicilis no només són de caràcter assistencial. També fan educació sanitària i acompanyament a pacients i cuidadors.

És l’única unitat d’aquestes característiques a Catalunya que compta amb el segell de qualitat ISO 9001:2015.

La jornada de treball d’avui començarà a primera hora del matí amb la benvinguda als assistents per part del director general d’Althaia, Manel Jovells. Hi haurà diverses taules rodones i ponències. La clausura anirà a càrrec del director Assistencial d’Althaia, Ignasi Carrasco, i de la directora d’Infermeria de la Fundació, Assumpta Prat.