El govern municipal ha portat a aprovació del ple municipal el segon Pla Intern d´Igualtat de Gènere de l´Ajuntament de Manresa, una actualització del primer pla, del 2015, que s´insereix dins el conjunt de les estratègies institucionals que tenen entre les seves principals finalitats estendre la igualtat de gènere com a valor transversal a totes les polítiques locals, tant a nivell de ciutadania com a nivell intern.

Per a l´elaboració del Pla, que ha tingut el suport de la Diputació de Barcelona, s´ha dut a terme per primera vegada una diagnosi exhaustiva de les característiques de la organització en relació al principi d´igualtat entre dones i homes, a partir de la qual s'ha pogut dissenyar línies d´actuacions, que es concreten en 44 accions planificades, amb calendari d´execució i indicadors, per fer-ne el seguiment i facilitar-ne el compliment.Mirada LGTBI

Igualment, el pla incorpora la mirada LGTBI, amb accions per garantir els drets de les persones d´aquest col·lectiu, en el marc també del Pla LGTBI de Manresa i comarca aprovat recentment.

El Pla Intern d´Igualtat de l´Ajuntament Manresa contempla un seguit d´accions distribuïdes per sis àmbits d´actuació que interactuen i s´interrelacionen, per configurar una organització municipal igualitària des de la perspectiva de gènere.

Aquest conjunt d´accions plantegen una estratègia transversal, tenint en compte que les diferents àrees funcionals de la Corporació Municipal són part implicada i part beneficiària de l´aplicació del conjunt d´actuacions que se´n derivin.

Les àrees més afectades són recursos humans i prevenció de riscos laborals. Tanmateix, aquest principi s´ha d´estendre a d´altres àrees i serveis municipals que poden contribuir de manera positiva a estendre el compromís municipal envers la igualtat de dones i homes cap a la ciutadania i territori on presta els seus serveis.

Els sis eixos estratègics en què s´organitza el pla són: cultura política i igualtat de gènere; igualtat en l´accés a l´ocupació; igualtat en les polítiques de formació i desenvolupament professional; mesures favorables a la conciliació de la vida laboral, personal i familiar; condicions de treball i política salarial; i condicions de treball, salut laboral i prevenció de riscos laborals.

Amb l´elaboració del Pla s´assoleixen diversos objectius. Per una banda, es dona compliment als compromisos presos dins del Pla de govern, el Pacte de Ciutat i el propi Pla d´Igualtat de ciutat. A nivell més global, el document és una manera de continuar impulsant Manresa lliure, respectuosa, diversa i compromesa amb la igualtat, promovent des de la cultura interna de l´Ajuntament unes relacions laborals basades en les relacions entre iguals.

Es tracta d´un pla viu, en el qual es faran les revisions pertinents. Al Pla hi ha participat especialment les regidories de Dona i Igualtat i Recursos Humans de l´Ajuntament de Manresa.