El setembre passat han entrat als seus nous pisos els promotors d'un dels primers projectes d'habitatge cooperatiu que s'han dut a terme a Barcelona. El va liderar Habitatges La Borda, que ha construït a Can Batlló un edifici de fusta per fer-ho el màxim de sostenible possible, de sis plantes i 28 pisos en cessió d'ús. És en un solar municipal cedit per 75 anys.

En aquest cas l'obra s'ha finançat amb el capital aportat dels usuaris, el 20 %; crèdits d'entitats financeres solidàries, el 60 %; i la resta amb crèdits personals individuals. Es preveu que sigui viable amb aportacions de quotes associades a l'ús dels habitatges i l'explotació de locals comercials dels baixos. No hi ha ànim de lucre. En cas de guanys, es reverteixen a la cooperativa.

Hi ha altres models de funcionament, però la base és la mateixa: garantir l'accés a un habitatge digne i assequible, evitar que se'n faci especulació i generar nous models de convivència.

En els països del nord d'Europa aquest model de cessió d'ús està molt estès. A Dinamarca, per exemple, ara hi ha 125.000 habitatges en règim cooperatiu i de cessió d'ús.