L'Ajuntament de Manresa ha engegat un procés innovador per crear habitatge nou al Centre Històric de la ciutat. Posarà a concurs públic la cessió de tres finques municipals de la plaça i el carrer Hospital perquè s'hi dugui a terme una promoció de com a màxim 18 habitatges en règim cooperatiu. Això vol dir que un grup de persones s'organitzen per promoure el seu propi habitatge i que la propietat és compartida. No hi ha intermediaris entremig. El promotor és qui hi viu i, per tant, és més assequible.

Es tracta d'una iniciativa inèdita a Manresa i que s'ha dut a terme en poques ocasions a la resta de Catalunya. Barcelona va ser la pionera i el setembre passat es va estrenar un dels primers blocs d'habitatges amb aquest règim.

No hi ha intercanvi econòmic entremig. L'Ajuntament cedirà les finques per un període de 75 anys, que es podria prorrogar 15 més. Qui guanyi la cessió haurà de redactar el projecte d'urbanització, promoure, construir i gestionar un edifici d'habitatges de nova construcció, dels quals un mínim del 30 % han de ser de protecció oficial. Quan acabi el termini, l'Ajuntament n'obtindrà la titularitat.

Les finques són al número 10 de la plaça de l'Hospital, on hi ha un solar, i les del costat, que corresponen als número 1 i 3 del carrer Hospital. Encara hi ha edificis dempeus i tapiats. Aniran a terra quan s'adjudiqui el contracte.

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquesta setmana el plec de clàusules del concurs públic, i a partir d'avui les cooperatives interessades tenen un termini de 60 dies per presentar les seves ofertes.

Els regidors d'Habitatge, Joan Calmet, i el d'Urbanisme, Marc Aloy, acompanyats del cap de servei d'Urbanisme, Ricard Torres, van presentar ahir la iniciativa. Van destacar que es tracta d'un projecte inèdit fins ara a la ciutat que «és pertinent perquè parteix de la iniciativa privada en forma de cooperativa», segons Calmet, i perquè es porta a terme al Centre Històric, on falten habitatges en condicions.

La iniciativa forma part del pacte de govern entre CDC i ERC. Un dels punts en matèria d'habitatge era incentivar noves formes per accedir-hi. Per a Aloy, «és un objectiu polític que també ha suposat un repte tècnic molt important». Va expressar la seva voluntat que aquesta fórmula sigui un «mirall que serveixi per impulsar nous projectes a la ciutat. No només per part de l'Ajuntament, sinó també de particulars que tinguin una finca que puguin cedir per fer-hi habitatges. Ja hi ha hagut cooperatives que s'han interessat per la iniciativa, segons Aloy.

Es calcula que el projecte podria tenir un cost de 2 milions. Es podria començar a construir al final de l'any vinent.