El ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar ahir les noves ordenances fiscals d'una forma estranya. A l'ull de l'huracà no hi havia els 50 milions d'euros llargs d'impostos i taxes que l'any que ve pagaran els manresans, sinó una formació política: Ciutadans.

El president del grup municipal de Cs, Andrés Rojo, va fer una intervenció per argumentar el vot negatiu de la seva formació, en la qual va recordar que Manresa és la ciutat catalana amb més percentatge de persones en edat no productiva, que té una taxa d'atur de les més elevades de les ciutats de més de 40.000 habitants i va afirmar que l'endeutament municipal també assoleix xifres rècord.

Tot seguit Rojo va assegurar que amb aquest panorama el govern municipal no es pot dedicar a fer servir el diner públic de forma «partidista», ni «llençar-lo» per «alimentar xiringuitos polítics». S'estava referint, segons es va esmentar més tard en el debat, a les aportacions per a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

L'alcalde reclama respecte

L'alcalde, Valentí Junyent (CDC), va voler que constés en acta que l'Ajuntament de Manresa, com a institució i més enllà de qui governi en cada moment, «mereix un respecte que algunes intervencions no mantenen». Junyent va exigir ser «rigorosos i seriosos i no manipular», perquè «ni la ciutat ni els manresans» mereixen la manca de respecte que, des del seu punt de vista, suposava la intervenció del líder del grup municipal de Ciutadans. Junyent va reblar la seva intervenció afirmant que Ciutadans «han fet bons els que els van precedir en el lloc que ocupen». Els regidors de Ciutadans seuen en el lloc que amb anterioritat havien ocupat regidors de Plataforma per Catalunya.

Abans de Junyent hi havia hagut altres intervencions en la mateixa línia. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala (CDC), va arribar a dir que Rojo no és que barregés amb els seus arguments pomes amb peres, sinó «amb tràilers».

Per al regidor d'Hisenda, els posicionaments de Ciutadans «no toquen de peus a terra», i no només això, sinó que es troben «en una altra òrbita».

Visiblement enfadat, Sala va dir a Rojo que si li preocupava el grau d'atractivitat de Manresa podria, per exemple, «venir a viure a Manresa», i així contribuir a augmentar la població i a pagar a la ciutat de la qual és regidor els impostos pertinents.

Diners llençats

Rojo va insistir que mentre que a Manresa hi havia una pressió fiscal «massa elevada» l'Ajuntament es dedicava a «llençar els diners», i va recriminar a Sala que fes massa temps que es dedicava a la funció pública i no a l'activitat privada, perquè, si no, sabria que hi havia moltes formes de fer més eficient l'administració municipal sense haver d'anar apujant els impostos i les taxes.

El regidor de la CUP Jordi Masdeu va dir a Rojo que l'Ajuntament no és una empresa privada ni s'ha de centrar en un compte d'explotació, sinó a donar els millors serveis possibles als ciutadans. «No podem ni volem acomiadar els nens i la gent gran», va dir irònicament al president del grup de Ciutadans.

Pel mateix camí va anar la intervenció del president del grup municipal del PSC, Felip González, que va recriminar a Rojo que hagués fet una argumentació imprecisa i sense «filar prim», sinó amb un traç tan gruixut que invalidava un document crucial per configurar un pressupost de més de 80 milions d'euros pels milers d'euros que es dedicaven a associacions per promoure la independència. Assignacions contra les quals el PSC també vota en contra.

Va contraposar aquesta forma de fer amb la del PSC, que votava a favor perquè s'havia tingut en compte una aportació que el seu grup havia fet.

Concretament, González va argumentar el vot a favor de les ordenances després de pactar amb el govern que si el salari mínim interprofessional s'incrementa fins a 900 euros, la tarificació social dels impostos també s'incrementarà i, conseqüentment, més persones amb problemes econòmics entraran (o no quedaran excloses) dins dels paràmetres que donen dret a bonificacions.

La CUP va argumentar el vot en contra per la manca de progressivitat de les ordenances, el mateix argument que va fer servir el regidor de Democràcia Municipal, Ton Sierra, per explicar la seva abstenció. També, per la negativa a implantar la recollida de deixalles porta a porta.