Una nit de celebració de la professió mèdica. És la millor manera de definir la Vigília de Sant Lluc, que organitza cada any la junta comarcal del Bages del Col·legi de Metges de Barcelona. Entre els guardons que es van repartir, ahir, en la vetllada celebrada al restaurant Torre Busquet, hi va haver el XII Premi de Vivències Mèdiques Dr. Pere Tarrés i Clotet per al metge especialista en medicina interna Josep Maria Marcos, i el XXII Premi d'Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borràs per un treball sobre «Les llevadores de Girona davant el procés de medicalització», obra de la historiadora Marta Carrasco.

La cloenda l'havia de posar la conferència magistral del doctor Antoni Trilla titulada «La grip espanyola del 1918: cent anys de pandèmia». Especialista en medicina interna, medicina preventiva i salut pública, a Twitter, el compte @ToniTrilla és de consulta obligada per a qui vol seguir l'epidèmia de la grip setmana rere setmana.

Mentre que la XVI Beca Bages al Metge Jove va quedar deserta, l'altre premi amb dotació econòmica, junt amb els dos esmentats anteriorment, el XII Premi Bages de Ciències Mèdiques, va tenir de guanyador un berguedà, el doctor Josep Vidal, pel treball «Impacte econòmic de la teledermatologia asíncrona a la comarca del Bages».

Durant la nit es van recordar els set professionals que aquest 2018 han passat a tenir la condició de col·legiats honorífics mercès a una trajectòria professional llarga i reconeguda, entre els quals el Dr. Marcos, que va ser definit com «un professional històric a la ciutat». Amb ell, han passat a tenir aquesta condició Hasan Abdín, Alba Espies, César Fernández, Joaquín Garcia, Fouad Hajjar i Josep Llobet. Es van presentar els 19 professionals que han triat el Bages per dur a terme la seva formació com a residents i es van recordar els metges difunts el 2018.

El reconeixement al Metge Bagenc 2018, que «amb el seu exemple dignifica la professió», va ser per a Javier Ripoll. Damunt la taula hi havia quatre candidatures proposades pels col·legiats, que les van votar on-line. Ripoll és metge especialista en ginecologia i obstetrícia jubilat de l'exercici públic però actiu a nivell privat.

La nova junta comarcal, amb Jordi Aligué al capdavant, va voler agrair la feina feta durant vuit anys per la junta predecessora, presidida pel doctor Pere Bonet.