La meitat dels articles científics publicats en revistes especialitzades internacionals per part dels investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa tenen un gran impacte dins la comunitat científica. Això vol dir que es publiquen en revistes de primer nivell i que generen cites per part d'altres estudiosos.

Els últims 3 anys investigadors de l'EPSEM-UPC: 48 el 2016; 38 el 2017; i 28 des de començament del 2018, encara que la previsió és que aquest any n'acabin sent més. Tenint en compte que el campus Manresa és el més petit de l'UPC, són xifres destacades, assegura el sotsdirector de Recerca i Innovació, Xavier Gamisans. Gamisans és catedràtic de l'Escola Universitària i doctor en Ciències Químiques.

Els treballs científics són de les àrees de recerca que es fan a l'UPC de Manresa, com recursos naturals, mineria, TIC, química, electrònica o matemàtiques.

L'impacte s'avalua en funció del nombre de vegades que altres autors citen l'article. Les revistes es classifiquen per especialitats i hi ha organismes que les indexen en funció del ressò que generen. Es divideixen en el que s'anomenen quartils. Les que formen part del primer quartil són les que tenen més prestigi a nivell internacional i, per tant, costa més de publicar-hi, explica Gamisans.

Un cop el científic envia a una publicació el seu article, «l'editor en fa una revisió i busca experts internacionals de prestigi que publiquen en revistes d'alt impacte i entesos en la matèria perquè en facin una revisió. És el que s'anomenen revisors externs. N'hi ha 3 com a mínim per cada article, i decideixen si val la pena publicar el treball o no. Gamisans fa de revisor per a algunes publicacions -un treball no remunerat que porta molta feina, aclareix. Comenta que «a vegades et tornen l'article i et diuen que l'has de polir. És una forma de garantir la qualitat i un alt nivell». El percentatge de rebuig pot ser del 80 %. Tot el procés, des que s'envia l'article fins que es publica, pot durar un any.

Per a Gamisans, és important haver publicat treballs «perquè quan vas a qualsevol convocatòria d'ajuts el que miren del teu currículum és el nombre de publicacions i que estiguin al primer quartil. És la manera, no sé si cor-recta o no, que hi ha per mesurar la qualitat de la teva investigació».