La CUP de Manresa ha denunciat l'«incompliment» de tres mocions aprovades en sessió plenària per l'equip de govern de CDC i ERC i «mentir» afirmant que estan resoltes.

Segons el regidor de la CUP Jordi Masdeu, l'equip de govern «ha confirmat que els acords presos en les mocions sobre baixes mèdiques, sobre banca ètica i sobre salut alimentària infantil, que s'haurien d'haver executat fa mesos, encara resten pendents d'execució». Tot i això, al web municipal les tres mocions consten com a resoltes, fet que la CUP titlla d' «engany a la ciutadania». Masdeu assegura que el govern «incompleix els acords de ple, i a sobre enganya les manresanes fent veure que les mocions han estat executades».

Segons la CUP, «tot i les filigranes retòriques que volen emmascarar la realitat», la realitat és que «s'incompleixen compromisos presos per l'equip de govern» en tres mocions. De fet, en 2 dels 3 casos, l'equip de govern va incloure esmenes a les proposicions presentades per la CUP, i per tant el redactat final aprovat és exactament el que CDC i ERC van voler en el seu moment.

La moció de gener del 2017 en què s'exigia responsabilitats per altes mèdiques injustificades comprometia l'Ajuntament a «promoure la informació entre la ciutadania i les entitats que promouen l'assistència social». I afegia que la promoció de la informació serà «mitjançant fullets disponibles als centres de salut de la ciutat, com també al portal web de l'Ajuntament de Manresa. Això es farà en un termini de 6 mesos».

Segons Masdeu, han passat més de 20 mesos, i als centres de salut no hi ha la informació promesa, i l'enllaç a la web municipal és molt recent. La CUP mentre que a partir del dia 28 de setembre (l'endemà del ple on la CUP va presentar preguntes sobre les mocions) ja apareix el banner amb l'enllaç al fullet. Tot i això, a la resposta que s'ha fet arribar per escrit als grups municipals, l'equip de govern assegura que amb la publicació al web queda de manifest el compromís d'aquest Ajuntament a donar-hi suport.

Per a la CUP «es tracta d'un fet molt preocupant, ja que queda clar que l'Ajuntament desinforma conscientment els grups de l'oposició, fent veure que ha respectat un compromís quan en realitat només l'ha complert amb 14 mesos de retard i després d'una pregunta al ple sobre el tema».

Tecnicismes

En el cas de la proposició sobre banca ètica, entre altres obligacions, el compromís era traspassar la partida pressupostària dedicada a cooperació, un cop aprovats els pressupostos del 2018, «a les entitats de banca ètica que es decideixi». Però «el pressupost es va aprovar fa 8 mesos, i la partida no s'ha traspassat».

Masdeu explica que el govern s'escuda en el principi d'unitat de caixa per justificar l'incompliment, un principi que té la base jurídica en un Reial Decret del 2004, i que per tant era de sobres conegut per l'Ajuntament en el moment de l'aprovació de la moció. Per tant, segons la CUP queda clar que «o bé l'equip de govern va aprovar una moció que sabia que no podria complir, o bé s'escuda ara en tecnicismes per no tirar endavant el compromís».

Pel que fa a la moció sobre salut alimentària infantil, la proposició comprometia l'Ajuntament a evitar la ubicació de màquines expenedores d'aliments i begudes en zones accessibles a infants i joves de menys de 16 anys i a prioritzar els productes que contribueixin a una alimentació saludable, en lloc dels que tinguin un contingut elevat de sal, sucres i greixos.

Segons la CUP, en diverses instal·lacions esportives municipals com la piscina municipal, l'Ateneu les Bases i el Complex Vell Congost, les màquines expenedores estan situades en ubicacions no només accessibles als infants, sinó especialment decidides amb aquest objectiu.