L'edifici Impuls del parc tecnològic de Manresa ha estat notícia pel fet que la Generalitat i la Diputació han retirat 2,3 milions d'euros en subvencions a l'Ajuntament en considerar que la destinació final dels ajuts ha estat diferent dels objectius per als quals es van concedir.

Això passa perquè els diners van ser atorgats per a la construcció d'un edifici concebut l'any 2002 per convertir-se en una instal·lació de referència en la captació i la promoció de nous projectes innovadors, però la crisi va fer impossible fer realitat aquests usos.

Per aquest motiu, es va decidir actuar perquè l'edifici no estigués buit i perfer les actuacions oportunes per posar-lo en condicions per ser ocupat. Actualment, l'edifici Impuls acull les empreses UVE Solutions i Deporvillage, a banda de la direcció territorial de Catalunya de CaixaBank.

Les administracions superiors han retirat les subvencions pel fet que l'Ajuntament, quan ha hagut de triar entre mantenir uns criteris restrictius i tenir l'edifici gairebé buit o ampliar el marge de les empreses que s'hi podien establir perquè hi hagués activitat, s'ha decantat per la darrera opció.

Al darrer ple municipal, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va continuar defensant la decisió.

Rendiment de ciutat

Segons va dir, sobre l'edifici Impuls «s'hauria pogut optar per tenir-lo buit i que no ens reclamessin els fons Feder o donar-li una utilitat social i de llocs de treball i de rendiment per la població i la comarca amb l'esperança que es tingués en compte la singularitat del que anàvem a fer, i no s'ha tingut en compte». Segons el regidor d'Hisenda, «hem jugat i hem perdut. Haurem d'anar retornant progressivament -la majoria ja ho estan- una sèrie de subvencions. Com a contrapartida ens queda l'edifici en propietat de l'Ajuntament».

I va afegir que «nosaltres vam fer una aposta amb el tema de l'edifici Impuls per donar activitat i sortida a una institució pensada fa 14 anys que un cop acabada i posada en el mercat la seva línia d'activitat no funcionava».

Segons Sala, «vam decidir, amb risc, donar-li vida, donar-li activitat i llocs de treball. No ens ha anat malament com a ciutat que hi hagi implantades les empreses i institucions que hi ha, i si l'edifici en principi hauria estat fortament subvencionat, al final serà un edifici amb recursos públics de l'Ajuntament. Però l'edifici el continuem tenint i traient-li el rendiment que en el seu moment vam decidir treure-li». Va reblar «perdre immobiliària i pressupostàriament, i des del punt de vista d'inventari no hem perdut absolutament res».