La portaveu de l´equip de govern a l´Ajuntament de Manresa, Àuria Caus, ha rebutjat les acusacions formulades per la CUP sobre la suposada voluntat del govern municipal de "mentir" en relació a l´estat d´execució de tres proposicions aprovades al Ple, tot i que admet que en alguns casos hi poden haver retards perquè en el mandat actual s´han aprovat 113 proposicions corresponents a àmbits molt diversos i amb diferents graus de complexitat, que dificulten la seva plena aplicació.

La portaveu ha afirmat que ha estat un error que les tres proposicions esmentades per la CUP figurin com a "resoltes" a la web municipal quan només s´han complert parcialment, i que ja ha estat corregit, però en cap cas es pot atribuir a una intenció d´enganyar per part del govern municipal.

Caus ha assenyalat que "aquest sistema de seguiment de les proposicions es va posar en marxa el setembre del 2017, i durant aquests mesos hem estat treballant per unificar els criteris tècnics que determinen quan una proposició es pot considerar o no totalment resolta. I està clar que en els casos apuntats per la CUP no es poden donar per tancats".

Per això, "seguirem treballant per clarificar aquests criteris i tornarem a revisar cadascuna de les 113 proposicions aprovades a aquest mandat amb l´objectiu d´evitar que hi hagi altres errors semblants, que en cap cas són intencionats ni per suposat es fan amb voluntat d´enganyar ningú".

Per a la portaveu "s´ha de tenir en compte que la xifra de mocions aprovades és significativa, la qual cosa ens obliga a prioritzar, i que les propostes tenen diversos nivells de dificultat i són de tipologia i rellevància també diversa". Fins i tot, ha advertit que "en alguns casos les proposicions afecten a temes que no corresponen a competències municipals, i quan l´Ajuntament ha comunicat, ha intercedit o ha intentat influir sobre altres administracions que sí són competents pot donar lloc a diferents interpretacions al compliment o no de la proposició".

El govern de la ciutat, tot i disposar d´una majoria suficient per aprovar en solitari les qüestions del Ple, al llarg d´aquest mandat sempre ha buscat la màxima col·laboració i implicació dels grups de l´oposició per tirar endavant les proposicions amb el major suport possible.

Així, un 36,3 % de les proposicions aprovades han estat presentades pel govern conjuntament amb altres grups municipals. Igualment, el 38 % de propostes s´han acordat amb una esmena del govern i el 17,7 % eren proposicions de plantejades per l´oposició que han rebut el suport de les dues formacions polítiques que governen la ciutat.

Caus apunta que aquesta manera d´actuar, especialment en el cas de les esmenes, "demostra la importància que el govern dona a les proposicions, i la voluntat d´arribar a acords per tal de fer realitzables i viables les propostes que planteja l´oposició"."Fora de lloc"

Per tant, "considerem fora de lloc i molt desencertat que la CUP acusi al govern de la ciutat d´uns incompliments genèrics a partir de tres proposicions concretes i de voler fer creure que la voluntat del govern és enganyar la ciutadania, quan es tracta d´unes errades totalment involuntàries que esperem anar corregint amb la màxima celeritat".

En relació a l´acusació de que les preguntes relatives a aquestes proposicions es van contestar amb retard per part de l´equip de govern, "volem aclarir que el grup municipal de la CUP va presentar-ne dues poques hores abans del Ple Municipal de setembre i una tercera uns dies després".

El Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l´Ajuntament de Manresa estableix que les preguntes que no es poden respondre a la mateixa sessió -i el poc marge amb què es van presentar les dues preguntes de la CUP no deixaven temps material per fer-ho- es poden contestar al Ple següent.

En aquest cas, "l´equip de govern va enviar les respostes per correu electrònic el dilluns anterior a la celebració del Ple d´octubre, de manera que considera que ha actuat d´acord amb el que preveu la normativa".