La Crida Nacional per la República, la nova organització independentista que promouen Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra, celebrarà dissabte a Manresa la seva convenció fundacional en la què es presentaran i debatran les ponències política, que pilota Jordi Sànchez des de la presó de Lledoners, i organitzativa.

Aquest dissabte 27 d'octubre, coincidint amb el primer aniversari de la declaració unilateral d'independència al Parlament, la Crida celebrarà la seva convenció fundacional al pavelló del Nou Congost de Manresa, prop de la presó de Lledoners on segueixen en presó preventiva dirigents sobiranistes com Jordi Sànchez, cridat a jugar un paper rellevant en aquest moviment.

L'acte, que tindrà lloc a la tarda, servirà per presentar les ponències política -impulsada pel propi Sànchez- i organitzativa -coordinada per Gemma Geis- i per començar a un procés de participació presencial i telemàtica per debatre els documents i presentar esmenes.

Inicialment estava previst que aquest procés culminés a principi de desembre en un congrés constituent, on es debatran i votaran les esmenes i s'elegirà la nova direcció.

No obstant això, Puigdemont i Sànchez han demanat ampliar el període per desenvolupar els debats previs al congrés, de manera que el conclave, segons les fonts consultades, es preveu ara per a mitjans del mes de gener, si bé la data definitiva segueix subjecta al context polític.Calendari embolicat

El calendari dels pròxims mesos segueix embolicat en un bon nombre d'incerteses polítiques i, de fet, la celebració del congrés constituent de la Crida pot coincidir amb els primers compassos del judici per la causa de l'1-O en el Tribunal Suprem.

Fonts sobiranistes indiquen que entre els escenaris que estudien cobra força la possibilitat que el president del govern central, Pedro Sánchez, si no pot aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat, avanci les eleccions generals a principi de l'any que ve, abans de les municipals i europees de maig.

El primer congrés de la Crida, a falta de concretar-se la data, serà un altre dels elements que marcarà aquest inici de 2019.

Els seus impulsors ja han iniciat els tràmits per inscriure la Crida en el Registre de Partits Polítics del ministeri d'Interior.Recels a les files del PDeCAT

Precisament la seva condició de nou partit està aixecant recels a les files del PDeCAT, formació hereva de Convergència que presideix David Bonvehí, que no s'ha inscrit com a fundador de la Crida i que espera que aquest nou moviment s'erigeixi en "paraigua" que pugui aglutinar a diferents organitzacions sobiranistes.

Els promotors de la Crida, això no obstant, ja van anunciar que el fet que es constitueixin en partit no ha d'impedir que en ell hi participin persones vinculades a altres forces independentistes, ja que la seva intenció no és funcionar com un partit clàssic, sinó com un instrument polític per sumar forces per la república, amb el compromís de dissoldre's una vegada s'aconsegueixi aquest objectiu.

Una vegada la Crida posi aquest dissabte les seves cartes sobre la taula, el PDeCAT preveu convocar una comissió delegada -amb els presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, l'exconseller Lluís Puig, a Bèlgica, el propi Bonvehí i la vicepresidenta demòcrata, Míriam Nogueras- creada per analitzar el seu encaix en ella.

La Crida, per a la que es perfila un doble lideratge de Jordi Sànchez -que ja pilota la ponència política des de la presó- i Puigdemont -a qui els seus coreligionaris segueixen considerant com el president "legítim" i que seguirà apadrinant el nou moviment des d'una posició més simbòlica-, comptarà amb un òrgan de govern més operatiu en el que estaran representades les diferents sensibilitats que s'adhereixin, tot i que sense establir quotes. EFE

El congrés constituent es durà a terme entre mitjans i finals de gener, segons han explicat a Efe diverses fonts coneixedores de la iniciativa.