La Fàbrica Nova va passar de mans de la promotora Sacresa a l'empresa de La Caixa Servihabitat l'octubre del 2008. Fa just 10 anys, quan des de Sacresa es deia que les obres estaven aturades per provar com controlar millor les voladures que s'havien de fer a la Fàbrica Nova, la realitat era que s'estaven venent l'operació a causa dels deutes acumulats per la punxada de la bombolla immobiliària.

La família Sanahuja, propietària de Sacresa, es va vendre la seva participació en l'operació a Servihabitat, filial immobiliària de La Caixa. S'obrien incògnites sobre l'operació considerada la més important per al desenvolupament de la ciutat que s'executava des de feia dècades. Incògnites que han donat pas a una inqüestionable realitat agredolça deu anys després.

No hi ha ni el gran parc urbà projectat ni el gran espai comercial, amb pàrquing de mil places, que havia de dotar d'una nova centralitat la ciutat, ni els habitatges privats i públics que s'havien de construir.Millora de l'espai públic

Però la part positiva és que La Caixa, tot i no poder tirar endavant encara la part comercial i immobiliària que li corresponia, està pagant milions d'euros en obres d'urbanització de l'espai públic en funció de les càrregues urbanístiques de l'operació.

Concretament, La Caixa (mitjançant Criteria) està invertint 6 milions d'euros, dels aproximadament 10 milions d'euros que li corresponen, com a contrapartida als previsibles beneficis que generi l'operació en el futur. La Caixa destina 3,3 milions (2,7 sense IVA) a les obres d'urbanització de la Baixada dels Drets, la plaça Sant Ignasi i la Via Sant Ignasi i el carrer Vidal i Barraquer.

Són uns diners que corresponen a la inversió que inicialment s'havia de destinar a construir un pavelló esportiu al sector, però que posteriorment l'equip de govern de CiU va considerar que era més beneficiós per a la ciutat destinar-los a obres de millora d'urbanització d'aquest espai de frontissa entre les Escodines, Vic-Remei i el Barri Antic.

La resta de diners estan servint per perllongar aquesta operació de millora urbana fins a la carretera del Pont de Vilomara.

També paga part de les obres derivades de l'estudi de mobilitat i 312.000 euros de l'àmbit d'obres extrasectorials. En total, els propietaris del terreny -La Caixa, l'empresa Cots i Claret i el Banc de Sabadell- han d'invertir en millora de l'espai públic al sector 12 milions d'euros en concepte de càr-regues d'urbanització.