Milers de persones han respost a la convocatòria de la Crida Nacional per la República i s'han reunit a Manresa en la convenció fundacional del nou moviment que impulsen Carles Puigdemont, el president Quim Torra i Jordi Sànchez.

El pavelló del Nou Congost s'ha omplert a vessar d'independentistes, molts d'ells fundadors de la nova plataforma, i han revifat l'esperit independentista que semblava latent les darreres setmanes.

Segons els organitzadors s'han repartit 4.200 entrades entre els assistents que omplien el pavelló des de quarts de 6 de la tarda. Han quedat fora centenars de persones, per a les quals s'ha habilitat una carpa a l'exterior del Congost amb cabuda per a unes 500 persones.

L'acte, que ha començat minuts abans de les 7, servirà per presentar les ponències organitzativa i política de la Crida. L'entrada de Quim Torra ha provocat llargs aplaudiments, però el moment àlgid ha estat la breu intervenció de Puigdemont per videoconferència. Crits de "Llibertat" i tothom dempeus han rebut les paraules de l'expresident de la Generalitat.

La primera intervenció a l'escenari ha estat de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha recordat el paper de les Bases de Manresa i ha demanat disculpes pel col·lapde de cotxes que ha dificultat l'accés a les instal·lacions.

Seguidament han pujat a la tarima Xavier Sala i Martín i Ramon Cotarelo, que han despertat els riures del públic amb el seu discurs irònic sobre els fets ocorreguts a Catalunya des de l'1-O del 2017.