Les obres que Aigües de Manresa està duent a terme al torrent dels Predicadors, que passa per sota del Pere III, han permès trobar una comporta dels anys 30 del segle passat que regulava el pas de l'aigua d'un ramal de la Sèquia que anava a parar al mateix Passeig. Amb aquest aparell es regulava el cabal del canal per evitar que l'aigua sobreeixís.

El bagant, que és així com s'anomena aquesta mena de pala, és ara en uns magatzems d'Aigües de Manresa. S'estudiarà, es documentarà i també es restaurarà per poder-lo exposar al Museu de la Tècnica, on ja hi ha altres comportes d'aquest tipus.

L'aparell es va trobar a les obres que es fan al torrent dels Predicadors a la cruïlla del carrer Sèquia, per on passava un ramal del canal d'aigua de la mateixa Sèquia de Manresa, amb el passeig de Pere III. Els tècnics ja intuïen que en aquesta cruïlla hi havia d'haver algun sistema per regular el pas de l'aigua, però no sabien quin. En un primer moment es va creure que el bagant podria ser del segle XIX, com un dels que estan exposats al Museu de la Tècnica, però de seguida es va veure que era de principi del XX perquè era dins un encofrat i perquè el protegia una tapa com de claveguera on hi ha la data del 1930. En aquesta època és, també, quan es va urbanitzar aquest tram del Passeig, el que dona a la Bonavista.

A la Sèquia de Manresa encara hi ha bagants al llarg de tot el seu recorregut. Serveixen per regular el cabal d'aigua quan va molt plena o fins i tot per tallar-ne el subministrament i fer tasques de neteja i manteniment.

El torrent dels Predicadors és un dels dos col·lectors d'aigües residuals més importants de Manresa. Passa per sota del Passeig i Aigües de Manresa hi fa obres perquè hi ha trams força malmesos pel pas del temps. Per això hi han obert dos accessos a l'andana central del mateix Pere III: un a l'alçada del carrer Sèquia, on han trobat el bagant, i un altre al Primer de Maig.