El regidor Jordi Serracanta va deixar clar ahir que cal ser «molt més restrictius» per aconseguir una reducció del 80% de les emissions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle fins al 2050, una fita que marca el full de ruta europeu al qual es va adherir Manresa l'any 2016.

Fins llavors i des del 2008, la ciutat ja havia aconseguit reduir el 19% les emissions, una xifra destacable però no suficient. «Hem de ser més resilients i menys vulnerables a totes les situacions derivades del canvi climàtic», va dir durant la presentació del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) Montse Perramon, cap de secció de Neteja, Medi Ambient i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de Manresa. També hi va intervenir Pol Valero, cap de servei de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, que va detallar algunes de les accions que inclouen els 11 programes previstos al document.

Tots tres es van mostrar ambiciosos pel que fa al «repte d'arribar a emetre només un 20% dels gasos actuals, que és pràcticament res», deia Perramon. Si totes les ciutats i estats complissin aquests percentatges en les properes dècades, s'aconseguiria frenar l'escalfament del planeta.

«Compromesos des de fa anys»

Serracanta va subratllar diverses vegades que «una bona qualitat ambiental es converteix en una bona qualitat de vida», i això és el que aspira tenir Manresa, va dir. El regidor va assegurar que l'Ajuntament està compromès amb el medi ambient «des de fa molts anys i no ens hem saltat cap dels objectius que marca Europa».

Així mateix, va recordar que la zona del Mediterrani és una de les més vulnerables pel que fa al canvi climàtic -«només cal veure les onades de calor, els aiguats sobtats i les nevades anticipades que s'han produït a la nostra regió recentment»- i va valorar que les polítiques locals «estan passant al davant» de les globals en matèria de contaminació. Amb l'objectiu de reforçar aquestes polítiques, l'Ajuntament vol crear la figura d'un assessor energètic a través de l'Oficina de Canvi Climàtic.