Fa ja dies que al cementiri de Manresa hi ha més trànsit de gent de l'habitual. Avui dijous, però, diada de Tots Sants, la gentada ha estat especialment destacada. Hi ha ajudat el bon temps, comparat al dia plujós que va fer ahir dimecres, que no convidava massa a sortir de casa.

L'anar i venir de la gent s'ha traduït en les cues de cotxes que s'han format per entrar i sortir del cementiri. Per intentar descongestionar l'embús, la Policia Local ha tancat l'entrada al Congost, que només ha funcionat com a sortida, de manera que n'hi havia dues: una fent la volta per la rotonda de davant el cementiri i anant en direcció ciutat i l'altra passant per darrere el cementiri -on en alguns moments s'han format cues importants- i sortint pel Congost.

La missa de les 12 del migdia pels difunts gairebé ha omplert totes les cadires i l'anar i venir de les famílies amb rams, escales i draps per netejar els nínxols dels seus difunts ha estat una constant. Preveient la gentada, s'han obert les portes laterals del recinte per no saturar l'entrada principal. En alguns punts de recinte, els bassals formats amb la pluja que va caure ahir dimecres han dificultat el pas.

Demà divendres, dia dels Difunts, el cementiri de Manresa tornarà a estar obert de 9 del matí a 7 de la tarda, horari amb què ja va començar a funcionar el passat 24 d'octubre, previent que hi ha gent que prefereix anar-hi els dies menys centrals de la festivitat de Tots Sants.

Avui dijous hi ha un reforç en el servei de bus Manresa-Sant Joan de Vilatorrada complementari del servei normal amb el següent recorregut: plaça Europa, Pompeu Fabra, Francesc Moragas, Els Panyos i Cementiri. De retorn farà parada a Cementiri, Pl. Valldaura i Pl. Europa. El servei es farà de 9 a 13.30 h. i de 15 a 19, amb una freqüència de pas de 30 minuts.

La Línia Festius de Bus Manresa fa la parada El Congost (carrer de Martí i Pol) propera al cementiri. L'horari de servei és de les 8.10 a les 22.40 h, amb freqüència de pas de 60 minuts.

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Un dels costums d'aquesta celebració a les nostres terres és la visita als cementiris, la menja de castanyes i l'elaboració de panellets. Pel que fa al Dia dels Difunts, Dia dels Morts o Dia de les Ànimes, el 2 de novembre, és un dia de pregària pels morts, sobretot per part dels seus familiars. En els llibres litúrgics de l'Església Catòlica occidental s'anomena Commemoració de Tots els Fidels Difunts.