Una canonada d'aigua d'un pam de diàmetre (200 mm) va rebentar ahir a la mitjanit al lateral del passeig Pere III, a l'altura del número 19, i va vessar uns 800.000 litres (800 m3) d'aigua a la via pública. L'avaria va deixar 79 abonats d'Aigües de Manresa sense aigua i 103 sense llum, perquè va danyar un transformador elèctric que hi ha soterrat en aquesta zona.

Segons van informar fonts dels Bombers de la Generalitat, la fuita es va produir a 1/4 d'1 de la matinada a l'altura del número 19 del Passeig i va deixar 79 abonats sense aigua. També va inundar un centre de transformació, fet que va malmetre una peça de la instal·lació. Endesa no va restablir el servei fins ahir a la 1 del migdia, després de treure l'aigua, substituir la peça danyada, eixugar la instal·lació i comprovar que no quedava cap element mullat, segons van explicar fonts de la companyia, que van anunciar que denunciaran l'empresa d'aigües manresana pels desperfectes ocasionats per la fuita en la instal·lació elèctrica.

Al llarg de tot el matí hi va haver diversos establiments comercials tancats perquè no tenien llum. Va ser el cas de La Caixa, El Petit Celler, la perfumeria Gilgo i Centregràfic equipaments.

800.000 litres perduts

Ricard Tomàs, director d'operacions i adjunt a gerència d'Aigües de Manresa, va explicar a aquest diari que a causa de la incidència es van vessar 800.000 litres d'aigua (800 m3) a la via pública. La canonada que va rebentar és de 200 mm de diàmetre -hi passa molta aigua- i va estar rajant sense parar uns 45 minuts.

Des de primera hora del matí operaris d'Aigües de Manresa treballaven amb celeritat per reparar l'avaria, que va tenir lloc en un lateral del Passeig -davant de l'oficina de La Caixa-, i restablir el servei com més aviat millor. El servei als veïns i establiments afectats es va restablir entre la 1 i 2/4 de 2 del migdia. L'empresa va anunciar que mentre durin els treballs de reparació de la canalització i el paviment els vehicles que circulin pel lateral del Passeig es desviaran pel carrer de l'Arquitecte Oms.

Tomàs, davant la pregunta de quin podria ser el motiu de la rebentada, va desvincular l'incident d'ahir de les obres que s'estan fent per reparar el torrent dels Predicadors, però va assegurar que sí que hi podria haver una relació entre els últims desperfectes que s'han produït en aquesta zona: «Les canonades volen tranquil·litat. Quan les remenes i varies la pressió de l'aigua, poden trencar-se. Però de moment no tenim cap evidència de quina ha estat la causa de la fuita», va dir.

Cal recordar que darrerament s'han produït algunes avaries importants en la xarxa d'aigua a Manresa. Les dues darreres, al carrer Àngel Guimerà i a Crist Rei, van llençar prop d'un milió de litres, l'equivalent a l'aigua que cal per omplir mitja piscina olímpica (vegeu Regió7 del 17 d'octubre).