Una altra de les constatacions del Pla Intern per a la Igualtat de Gènere 2018-2021 és que hi ha serveis feminitzats com Acció Social i Cohesió Social, amb un total de 72 dones i només 12 homes, i d'altra banda serveis masculinitzats com ara Seguretat Ciutadana i Policia Local, amb un total de 91 homes i només 17 dones.

La Policia Local és històricament un àmbit on l'entrada de les dones ha estat més tardana, aquest fet es reflecteix en la composició de la plantilla per sexes, on les dones estan més presents en les escales més baixes, com agents, i en llocs de treball associats a tasques internes, com administratives. Tal com mostra el gràfic adjunt, no hi ha cap dona en les categories superiors del cos de Policia Local.

Les dones ocupen llocs de comandaments en aquells serveis

relacionats amb l'atenció de les persones (Acció i Cohesió Social, Ensenyament, Recursos Humans) on ja existeix una major presència de dones. I els homes en aquells més masculinitzats, com ara Policia Local, Projectes urbans i infraestructures territorials, entre d'altres.

Menys influència

El comitè d'empresa i la junta de personal són els òrgans de representació del conjunt de treballadors de la corporació municipal. La presidència d'aquests dos espais de participació i decisió és masculina.

Tant a la junta de personal com al comitè d'empresa les dones hi són menys presents. Aquesta absència s'aprecia més en el comitè d'empresa, que no és paritari, ja que la representació de les dones només és del 28,57%, lluny del 40%, pes relatiu a partir del qual es considera que un grup pot tenir més capacitat d'influència.

Respecte d'altres espais de participació com ara el comitè de seguretat i salut, també es veu aquesta subrepresentació femenina en la seva composició.

El pla destaca que tan sols les comissions de formació i la de Seguiment del Pla d'Igualtat Intern, que es va crear en el seu moment, són totalment paritàries amb un 50% de representació de cada sexe.

Per als redactors del pla d'igualtat aquesta dada és important des d'una mirada de gènere, atès que són els espais per a la defensa de les necessitats i demandes dels treballadors del consistori. «Una baixa presència de dones en aquests espais pot comportar que les necessitats específiques de les dones no siguin considerades, és a dir, no incloure la perspectiva de gènere», afirma.