El regidor d'Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, ha confirmat a Regió7 que el cost de rehabilitar l'edifici esfondrat al carrer Galceran Andreu el 2 d'octubre passat és massa elevat i que ni l'Ajuntament ni els veïns hi poden fer front, de manera que s'acabarà enderrocant.

El consistori va proposar als propietaris afectats per l'incident comprar-los els pisos i els locals que formen l'immoble, que està catalogat com a equipament des dels anys 80. La comunitat de propietaris va acceptar l'oferta en una reunió mantinguda el 15 d'0ctubre «davant la impossibilitat de dur a terme i assumir els costos de rehabilitació de la finca», i dos dies més tard va traslladar a l'Ajuntament la seva decisió. Va ser llavors quan tècnics i regidors van començar les tasques de negociació individuals amb cada un dels 11 propietaris, procés que continua obert a hores d'ara.

Segons ha pogut saber aquest diari, els afectats van informar l'Ajuntament dels deutes que quatre propietaris tenen amb la comunitat, l'import dels quals es restarà del preu de venda dels pisos. Així mateix, es van comprometre a liquidar els deutes amb tercers.

Si tenim en compte que alguns dels pisos estaven en venda per 15.000 euros abans de l'esfondrament, i que hi ha propietaris que deuen diners a la comunitat i a les arques públiques -es descomptaran del preu de l'habitatge-, és clar que el valor que haurà de pagar el consistori per comprar tota la finca -ara en pitjors condicions que abans que s'ensorrés- no serà «molt elevat», tal com admet el mateix regidor. Les valoracions es faran «cas per cas», perquè varien segons l'estat de cada pis i les inversions que s'hi han fet fins ara.

L'única solució: enderrocar

Davant dels «greus problemes estructurals» de l'edifici i l'alt cost que suposaria rehabilitar-lo, la idea de l'Ajuntament és que s'acabi enderrocant: «No és apte per viure-hi. Prendrem mesures perquè sigui estable fins a l'ender-roc», assenyala Aloy, que no sap quan es podran dur a terme aquestes tasques. De moment, es tapiarà millor el forat que va deixar la paret caiguda perquè no hi entri aigua i s'apuntalaran tots els elements danyats de l'estructura per garantir-ne l'estabilitat.

Requerit per aquest diari sobre la denúncia d'un propietari que assegura que alguns inquilins de l'edifici esfondrat «dormen al car-rer», Aloy insisteix que s'han ofert solucions d'habitatge a tots els afectats i que l'Ajuntament «està fent seguiment de tots els casos».