Guanyar espai públic al Centre Històric de Manresa, que en va especialment mancat. És el què permetrà l'acord al qual han arribat l'Ajuntament de Manresa i la companyia elèctrica Endesa. Com? Modificant el POUM per tal que a l'entorn de l'edifici de l'Anònima, dels tres edificis que hi havia previst construir-hi se'n faci només un i la resta sigui tot espai públic. A canvi, l'Ajuntament pagarà a la companyia 265.000 euros. L'espai públic que quedarà serà com dues places de Sant Domènec, ha posat de relleu el regidor d'Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, en la presentació que han fet aquest matí de dimarts ell i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, del projecte. Els han acompanyat els caps de servei de Territori Maria Àngels Clotet i Ricard Torres.

Junyent ha insistit que la iniciativa respòn a la voluntat política de l'Ajuntament de revitalitzar el Centre Històric i ha agraït la predisposició dels representants d'Endesa per arribar a l'acord. Recordem que el 2014 l'edifici de l'Anònima va passar a mans de l'Ajuntament quan Endesa va traslladar la seva seu a la Catalana. La planificació urbanística del seu entorn es va concretar al pla general anterior (1997) a l'actual, planificació que es va modificar puntualment el 2011, i preveia la construcció de tres edificis d'habitatges. Amb l'acord que s'ha presentat avui, de tres es passa a un, que tindrà als baixos un gran local comercial. En concret, d'un espai edificable de 9.000 m2 es passarà a un de 5.500 m2, amb un pàrquing subterrani inclòs que s'ha de veure si serà només d'ús privat per a l'edifici o també per al barri; i d'un espai públic de 3.500 m2 a un de 4.500 m2, en números rodons.

Si s'aprova aquesta modificació del POUM en el proper ple, la previsió és que la tramitació quedi completada i pagada en un any. Per concretar-la, ha calgut un any i mig de negociacions i fins a disset propostes, ha precisat Clotet.

L'àmbit objecte de la modificiació està constituït per tres finques incloses a l'illa de cases formada pels carrers de Puigterrà de Dalt, Sant Salvador, Llussà i Hospital. Dues són propietat d'Endesa i l'altra de l'Ajuntament, en concret, la que dona al carrer de Sant Salvador, que l'Ajuntament cedeix a Endesa per fer la casa en aquest vial.

L'operació entre la cessió d'aquesta finca a Endesa i la cessió de les finques d'Endesa a l'Ajuntament s'ha traduït en els 265.000 euros que pagarà l'Ajuntament. Tal com ha explicat Junyent, la intenció és fer una paga i senyal abans d'acabar l'any.

El que no han avançat és com serà aquest espai en un futur. Junyent ho ha condicionat al pressupost disponible, de manera que pot passar que l'espai públic que s'ha guanyat sigui un solar buit durant més o menys temps.

(Àmbit a l'entorn de l'edifici de l'Anònima on es farà la nova planificació. Foto: Ajuntament de Manresa)