La nova ordenança fiscal general de l'Ajuntament de Manresa augmenta el marge que tenen els ciutadans abans que l'administració local iniciï processos d'embargament del vehicle o l'habitatge per l'impagament de tributs municipals.

En el cas de l'embargament del vehicle es posa en marxa el procediment de constrenyiment -execució forçosa administrativa per al cobrament de qualsevol obligació pecuniària- a partir de deutes de més de 600 euros i no de 300, com fins ara. Pel que fa a l'habitatge, el volum de deute s'amplia de 600 a 1.000 euros.

Quan els ciutadans no fan front als pagaments hi ha tot un procediment legal pautat per llei estatal, però que gestiona l'Ajuntament.

La normativa també incorpora canvis en ajornaments i fraccionaments. Pel que fa a aquests darrers, aportant la documentació que acrediti que la persona no està en disposició de fer front a les seves obligacions, fins als 6.000 euros de deute podran fraccionar-se en 12 mesos. A partir de 6.000 euros el fraccionament podrà ser de fins a 24 mesos.

Ajornaments

En el cas dels ajornaments, el màxim és 12 mesos. Fins ara s'exigia una garantia per atorgar el fraccionament o l'ajornament. Ara es fa que la xifra per a la qual s'exigeix garantia sigui més alta. En el cas del fraccionaments fins a 15.000 euros no s'han de portar garanties i en el cas dels ajornaments fins a 6.000 euros no cal aportar una garantia.

Segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, amb tot això «l'ordenança pretén minimitzar el problema que representa entrar amb deutes amb l'administració pública local».

Aquestes són algunes de les modificacions adreçades a donar més facilitats a les persones deutores per poder pagar mitjançant canvis en els criteris d'execució de cobraments (embargaments de vehicles o immobles), o a l'hora de fraccionar o ajornar aquests deutes.

Una de les novetats d'aquest any ha estat precisament la creació de l'ordenança fiscal general reguladora de la gestió, inspecció i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic municipal.

Es tracta d'una nova ordenança que recull la normativa tributària en un sol document, ja que abans estava repartida entre diferents ordenances, i d'aquesta manera és més entenedora i útil per a la ciutadania.