L’Assemblea Urbana de Catalunya és un òrgan integrat per to totes les administracions i representants del teixit econòmic i social que elaborarà i validarà l’Agenda Urbana de Catalunya. Serà un acord estratègic de país per afrontar els reptes tecnològics, ambientals, energètics i de cohesió social propis de les àrees urbanes del segle XXI. Manresa en forma part, en representació de la Catalunya central. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el primer tinent d’alcalde, Marc Aloy, han assistit a la presentació del nou òrgan.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit la constitució i la primera reunió de treball de l’Assemblea Urbana de Catalunya, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i copresidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Manresa en forma part com a capital de la Catalunya central. A l’acte de presentació, al Palau de la Generalitat, hi han assistit l’alcalde, Valentí Junyent, i el primer tinent d’alcalde, Marc Aloy.Totes les administracions

L’Assemblea és un òrgan integrat per totes les administracions i representants del teixit ciutadà i econòmic que s’encarregarà d’elaborar i validar l’Agenda Urbana de Catalunya. Serà la guia per al desenvolupament sostenible de les ciutats durant les properes dècades i per superar els problemes endèmics que va deixar l’explosió urbana del segle passat.

L’Agenda catalana deriva de la Nova Agenda Urbana (NAU) aprovada per l’ONU el 2016, on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i les poblacions, les activitats econòmiques, les interaccions entre societat i cultura, així com les repercussions ambientals i humanitàries es concentren cada cop més en les ciutats.

Actualment, el 54,60% de la població mundial viu en àmbits urbans i es preveu que la xifra arribi al 66% el 2050. En el cas de la Unió Europea, el 74% dels seus habitants viu en àrees urbanes i a Catalunya ho fan 8 de cada 10 ciutadans. És un territori amb un dens entramat de ciutats mitjanes i petites amb una potent àrea metropolitana, on les àrees urbanes estenen la seva influència més enllà dels seus límits físics o ad ministratius.

L’Agenda Urbana de Catalunya serà un acord estratègic de país, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte aquests impactes. Representa, per tant, una oportunitat per la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta.

Per fer realitat els reptes que es proposa, l’Agenda necessita del compromís i la participació de tots els actors que influeixen en el territori. Per garantir el seu èxit, el Govern aposta per un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions. És per això que s’ha impulsat la creació de l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que redactarà i validarà l’Agenda abans que el Govern l’aprovi.60 membres

És l’òrgan creat i del qual formen part 60 membres: 15 en representació de tots els departaments del Govern de Catalunya; 25 més procedents d’ajuntaments, diputacions i entitats municipalistes, amb criteris de representació territorial i de pes demogràfic, i altres 20 membres del teixit associatiu ciutadà i del sector productiu (universitats, sindicats, tercer sector, fundacions).

Manresa en forma part juntament amb les principals ciutats del país: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i també Tortosa, en representació de Terres de l’Ebre; La Seu d’Urgell (Pirineu) i Vilafranca del Penedès (Penedès).

En finalitzar la sessió, els 60 membres de l’Assemblea, juntament amb els 29 observadors que la integren, han signat la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya. Per part de Manresa l’ha signat l’alcalde Valentí Junyent.