El carrer de l'Aiguader de Manresa fa poc més d'un centenar de metres. Hi ha una vintena d'habitatges, alguns dels quals abandonats, quatre de tapiats, almenys tres estan ocupats i un envoltat de tanques des de l'agost passat a causa del perill que hi hagi despreniments de la teulada i de la façana. Està precintat, però tot i així algú hi va entrar per endur-se'n el poc que hi quedava.

Davant d'aquesta situació, veïns del carrer de l'Aiguader, juntament amb l'Associació de Veïns de les Escodines, han denunciat el que consideren una situació de deixadesa per part de l'Ajuntament que genera angoixa i intranquil·litat al veïnat. «Ja no som la part antiga de Manresa. Som les restes», afirmen. Reclamen que no se'ls oblidi.

La malla ja no hi és

Fins fa poc una malla de color verd cobria l'edifici del número 25 del carrer a causa del perill de despreniments. És de titularitat privada i tard o d'hora haurà d'anar a terra perquè el planejament urbanístic de la ciutat preveu que sigui un espai públic que en el futur comuniqui l'actual l'Aiguader amb el carrer de les Saleses. Ja no hi ha la malla i està ocupat, expliquen els veïns. Ja ho havia estat anteriorment, però «en marxen uns i en venen uns altres». Els veïns denuncien que el dia que van fer l'ocupació van trucar a la policia. S'hi va presentar tard i ja no hi van poder fer res.

També està ocupada la casa del número 17 del mateix l'Aiguader i la del número 5. Aquesta última sense reunir cap mena de condicions d'habitabilitat. Algú en va esbotzar la porta fa més de mig any i s'hi va instal·lar d'una manera molt precària.

No és una situació nova per als veïns, explica Lina Bermejo. Fa dos anys van viure una situació similar, però amb l'afegit que hi havia episodis greus d'incivisme per part d'alguns okupes. Ara no es donen, segons admeten. Tot i així, ho viuen amb preocupació i denuncien que l'ocupació d'habitatges s'està estenent per altres punts del barri com el carrer Nou de Santa Clara. Bermejo comenta que els veïns «toleren» les ocupacions per necessitat, i que entre ells hi ha molta gent jove.

Més enllà d'això denuncien que l'Aiguader està en unes condicions de deixadesa general, que hi ha brutícia, que el servei de neteja no hi passa tan sovint com caldria i que tot plegat «fa la sensació que estem oblidats».

Posen com a exemple la degradació de l'edifici del número 16. Està tapiat i és on hi ha les tanques des de l'agost passat. A simple vista es veuen desperfectes a la teulada. «Els veïns estem molt preocupats perquè és molt perillós. En qualsevol moment a algú li pot caure alguna cosa a sobre».

Queixes sobre la taula

Totes aquestes queixes les han traslladat a l'Ajuntament de Manresa en una reunió que veïns i l'entitat veïnal de les Escodines van mantenir a principi del mes passat d'octubre amb membres del govern municipal.

L'Aiguader parteix del carrer Escodines i comunica amb el Sant Bartomeu. Just a la cruïlla amb l'últim es va inaugurar l'any passat una placeta en una iniciativa per esponjar el Centre Històric, en aquest cas a les Escodines. On abans hi havia un edifici d'habitatges ruïnós, que es va enderrocar, ara hi ha un espai públic amb bancs i una petita zona enjardinada. Això ha permès oxigenar l'Aiguader i el Sant Bartomeu.

Precisament per això la presidenta de l'Associació de Veïns de les Escodines, Carme Carrió, lamentava que en un triangle molt petit del barri de les Escodines «s'hi concentri aquest tipus de problemàtica. Això crea angoixa i intranquil·litat entre el veïnat».