La vintena de places d'aparcament que s'han perdut amb la reurbanització de la Via de Sant Ignasi és el que més troben a faltar els comerciants de la zona. Ahir va recuperar el trànsit de vehicles en tots els sentits de la circulació després de 10 mesos d'obres, que van començar al sector Vidal i Barraquer, i una inversió d'1,3 milions d'euros. Els botiguers estan alleujats perquè s'han acabat els treballs de més gruix que van comportar talls totals o parcials a la Via tallada des del juny passat (les obres menors continuen), però en desacord amb la pèrdua de places per aparcar a canvi d'unes voreres més amples per als vianants.

«La Via de Sant Ignasi no és una zona per passejar i mirar aparadors», es lamentava ahir Montserrat Llamas, de Comercial Electrònica de Manresa. «Qui ve aquí ho fa expressament. Senzillament ho han fet perquè la gent no hi aparqui», opinava.

Les places que s'han perdut són les que hi havia a la banda dreta de la Via de Sant Ignasi en direcció a la sortida de la ciutat, entre el carrer Vidal i Barraquer (davant de les piscines) i la mateixa plaça de Sant Ignasi. Entre aquestes n'hi havia de càrrega i descàrrega i almenys tres per a persones amb mobilitat reduïda. Des de feia dies ja no es podia aparcar, tampoc, al mateix cantó dret entre la plaça i gairebé a l'alçada del Camí de la Cova, que també s'ha urbanitzat. Ara tot configura una mena de zona de passeig per a vianants que va a parar a la llera del Cardener.

Segons el punt de vista de Llamas, les obres han ocasionat molts problemes als comerços, i ara «seguim igual però sense aparcaments». Posa com a exemple la cruïlla de Vidal i Barraquer amb la mateixa Via de Sant Ignasi, ara regulada per un semàfor que ahir al migdia només funcionava a estones. «És el mateix que abans però amb semàfor». Llamas vaticinava que hi haurà problemes de trànsit i aparcament davant les piscines municipals.

«Gràcies a Déu que s'han acabat les obres», afirmava la responsable de l'estanc de la mateixa Via de Sant Ignasi, Núria Torrescasana. Lamentava que el negoci se n'ha ressentit molt pels treballs. «Ja sabem que quan hi ha obres és el que hi ha, però una cosa és que durin un mes i l'altra, 10». Amb l'afegit que l'establiment és just a la cruïlla de la Via amb el Vidal i Barraquer, la zona zero. Lamentava, igualment, que ara no hi hagi aparcament. El mateix que l'establiment de bicicletes Bike Outlet Nestor. «Aparcar és complicadíssim», afirmaven els seus responsables. També, que el carrer ha millorat respecte com era abans.

La Via de Sant Ignasi és un dels principals punts de sortida i entrada a Manresa. Hi circulen una mitjana de 6.500 vehicles al dia en cada sentit. El juny és quan les afectacions al trànsit van tocar de ple la via. A l'agost es va reobrir en sentit ascendent d'entrada a la ciutat juntament amb els dos carrils del Vidal i Barraquer, més ample i amb mitgera. Ahir es va recuperar el sentit de sortida a la ciutat.

La circulació va ser tranquil·la durant tota el dia d'ahir. Tot i que es va recuperar la normalitat del trànsit, la sensació que es tenia és que les obres no s'han acabat. Els pròxims dies s'han de completar treballs de jardineria com la plantació d'arbres, acabar d'arreglar voreres que queden en precari i la instal·lació de mobiliari urbà.