A principi d'any s'havia de posar en marxa una operació perquè les deixalles que genera la comarca del Bages es portessin al Vallès Occidental per ser tractades i, després, retornades per així poder-les colgar conforme a la llei a l'abocador manresà de Bufalvent. L'Ajuntament de Manresa calcula ara que serà a l'abril quan podran començar els viatges en camió, aproximadament amb 15 mesos de retard.

Aquesta és la darrera data que s'ha posat sobre la taula i és la que ha marcat el govern municipal per calcular la repercussió sobre la taxa de les escombraries del 2019 que tindrà el cost del trasllat en camions de la brossa fins a Vacarisses.

L'any que ve, el rebut de la taxa d'escombraries passarà a Manresa de 124,40 a 120 euros, amb un decrement del 5,54%. El motiu d'aquesta rebaixa és l'endarreriment en la posada en marxa del nou sistema pel qual, en compliment de les directives europees, cal dur a terme un pretractament a les deixalles i que, en el cas de Manresa i el Bages i mentre no es construeixi una planta al Parc Ambiental de Bufalvent, s'haurà de fer al Consorci del Vallès, a Vacarisses, amb el consegüent increment de cost pel transport.

El 2018 es va incrementar la taxa amb la previsió que el nou sistema ja estigués en marxa. Com que ha anat amb retard i fins a l'1 d'abril del 2019 no és previst posar-lo en funcionament, hi ha un superàvit que permet ara la rebaixa de la taxa.

Espai de transferència

Per poder portar les deixalles fins a Vacarisses s'ha de construir un espai de transferència de les deixalles dels camions de recollida a uns de més capacitat per transportar-les fins a Vacarisses.

Aquesta obra i la que farà possible la construcció del centre de tractament van lligades a convenis que, segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, «la Generalitat no va poder signar en el seu moment» per problemes lligats a l'aplicació del 155.

Segons Sala, Generalitat ha assegurat que la signatura es farà abans de desembre «i amb aquesta expectativa hem fet una previsió d'aplicació d'aquest sistema de trasllat a Vacarisses per fer el pretractament a partir de l'1 d'abril del 2019».

En el ple del passat mes de gener el regidor d'Hisenda va informar, interpel·lat pel PSC, que l'operació que ha de permetre dotar el parc ambiental de Bufalvent d'una planta de tractament de residus estava bloquejada.

Sala va explicar que «efectivament tot penja d'uns convenis que ha d'aprovar el Govern de la Generalitat i, en aquests moments, Madrid no està per aprovar coses d'aquestes». El regidor d'Hisenda també va afegir que ara la qüestió havia quedat «en stand-by».

D'aquesta manera es confirmava la notícia avançada per aquest diari el 10 de gener quan informava que el transport de residus a Vacarisses no s'iniciaria a principi del 2018 com era previst. L'acord entre la Generalitat i el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus preveia una primera anualitat de fins a 1 milió d'euros corresponent al 2017 per habilitar la instal·lació de transferència.