De 9.200 m2 de sostre edificable a 5.500 i d'una superfície d'ús públic de 3.300 m2 a una de 4.500 m2, pràcticament com dues places de Sant Domènec juntes. En resum, menys blocs de pisos i més espai públic. És el que permetrà l'acord a què han arribat l'Ajuntament i Endesa per modificar la planificació prevista a l'actual pla general a l'entorn de l'edifici de l'Anònima, al Centre Històric de Manresa. A canvi de guanyar espai públic per a un sector que el necessita molt, el consistori pagarà a la companyia 265.000 euros. Per arribar a l'acord han calgut un any i mig de feina i 17 propostes. La darrera ha estat la bona.

En el proper ple municipal, el del 15 de novembre, l'equip de govern de CDC i ERC portarà a aprovació inicial la modificació al pla urbanístic actual de la planificació a l'entorn de l'Anònima. Planificació que ja hi havia prevista al pla general del 1997 i que el 2011 es va modificar puntualment, va explicar, ahir, en la presentació de l'acord, Marc Aloy, regidor d'Urbanisme. Amb ell hi va ser l'alcalde Valentí Junyent i els caps de servei de Territori Maria Àngels Clotet i Ricard Torres.

L'illa de cases on hi ha l'Anònima -edifici que Endesa va cedir a l'Ajuntament el 2014- que configuren els carrers de Puigterrà de Dalt, Sant Salvador i Llussà, consta de tres finques: dues d'Endesa i una de l'Ajuntament, la que dona al carrer de Sant Salvador. La previsió actual al pla urbanístic és que Endesa hi pugui construir tres blocs d'habitatges, que quedaria a l'interior de l'illa, al perímetre de l'Anònima, un espai públic de pas limitat.

Un gran local comercial

Amb la nova planificació, de tres blocs de pisos es passa a un, que tindrà un gran local comercial a la planta baixa i un aparcament subterrani que, segons va comentar Aloy, no es pot descartar que, a banda de donar servei al futur edifici en pugui donar al barri. La reducció del sostre edificable suposarà guanyar un espai d'ús públic important, obert a tot el seu entorn i connectat a tots els carrers adjacents.

Per arribar a l'acord, Endesa ha cedit a l'Ajuntament dues finques i l'Ajuntament n'hi ha venut una. Per quadrar l'operació, l'Ajuntament li pagarà 265.000 euros. Junyent va informar ahir que abans d'acabar l'any l'Ajuntament donarà una paga i senyal a la companyia elèctrica, amb la idea d'abonar tota la suma en el termini d'un any, que és quan va dir Aloy que se suposa que quedarà tancada del tot la tramitació relativa a la modificació urbanística.

«Una oportunitat»

L'alcalde va definir l'acord com «una oportunitat» i va apuntar que forma part de la voluntat política del govern manresà de revitalitzar el Centre Històric. Va posar diversos exemples, com les obres (aturades) al Museu Comarcal, les del mercat de Puigmercadal, l'ascensor de la plaça Major, la transformació de la Via de Sant Ignasi, les obres (en execució) a la Baixada dels Drets i el projecte Manresa 2022. «En aquest context és en el que hi ha l'aposta per l'adquisició i la millora de l'entorn de l'Anònima». Una millora -com s'adequarà aquest nou espai públic- que va supeditar al pressupost disponible i que Aloy va esmentar que era prematur concretar, com quantificar la capacitat que podrà tenir el pàrquing subterrani.

El regidor va insistir que, amb la planificació actual, els fronts dels carrers de Sant Salvador, Llussà i Puigterrà de Dalt són tots edificables amb planta baixa i tres i quatre plantes d'habitatges. Quant a l'espai interior de l'illa de cases, si bé preveu la connexió amb el carrer de Sant Salvador, el de Puigterrà de Dalt i, en el futur, amb la plaça de l'Hospital, va insistir que no és el mateix que tenir un espai obert. «Els espais interiors d'illa sempre generen dificultats de control, de seguretat».

Amb la nova planificació, va apuntar, la finalitat és «aprofitar un àmbit que no està transformat al Centre Històric per dotar-lo de zona verda». Va advertir que «no hi ha cap altre àmbit pendent de transformació» i que, per tant, «no podrem generar nou espai públic al Centre Històric d'aquesta magnitud». Ell també va definir-ho com «una oportunitat única». Va dir que revaloritzarà l'Anònima i millorarà la visibilitat d'aquest edifici protegit i que es guanyarà un «espai d'illa totalment permeable».

Quant al cost per a la ciutat de 265.000 euros, va afirmar que «és molt assumible pels grans beneficis que ens reporta aquesta modificació del planejament».