Sis anys després que la Generalitat mostrés en ferm el seu interès per convertir els jutjats vells en la seu de les delegacions que té a la capital del Bages, el més calent és a l'aigüera. Encara no s'ha licitat el el concurs d'idees per reformar l'edifici barroc de la Baixada de la Seu. Els departaments de Vicepresidència i Economia, que és de qui depèn el projecte, van anunciar el mes de febrer passat que la licitació era cosa de dies.

Entremig hi ha hagut anuncis que les obres per fer la conversió dels antics jutjats a la delegació de la Generalitat a Manresa eren imminents, canvis en el projecte inicial, en el seu finançament, l'assumpció per part de la Generalitat de la totalitat del projecte, valorat en 4,5 milions d'euros, i l'ampliació de la superfície inicialment prevista amb la compra per part de l'Ajuntament de l'antiga seu de la Creu Roja, adjacent als jutjats. També s'ha fet l'anomenat pla funcional, que és la descripció de les necessitats que s'haurien de cobrir.

El projecte ve de lluny. L'any 2011 el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder, va visitar Manresa. Entre les peticions que se li van fer arribar, l'Ajuntament li va suggerir adequar els jutjats vells, buits des de feia dos anys i propietat de la mateixa Generalitat, per encabir-hi les oficines que el Govern té a Manresa. Recoder va visitar fins i tot l'edifici i es va comprometre a estudiar-ho «amb molt interès i molt seriosament».

Compromís en ferm

Tant, que a l'abril del 2012 la Generalitat va anunciar a través de la delegada de Territori i Sostenibilitat d'aleshores, Mercè Terradellas, que la licitació de les obres seria immediata, i que la previsió era que a principi del 2013 els serveis de Territori, Interior i Sanitat a Manresa es traslladessin ja a l'edifici de la baixada de la Seu. D'això fa cinc anys. Segons els càlculs de Territori, amb l'estalvi de lloguers l'obra quedaria amortitzada en quatre anys.

Dels jutjats vells ja no se'n va sentir a parlar més fins que a l'octubre del 2015 l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va anunciar que l'inici de les obres era imminent. De fet, pocs mesos després la Generalitat va transferir 400.000 euros a l'Ajuntament, dels 1,7 previstos, per arrancar el projecte.

A final del 2016, però, hi va haver un nou tomb. Vicepresidència i Economia van anunciar que assumien el projecte amb una inversió de 4,5 milions, i que s'hi afegiria l'edifici de l'antiga seu de Creu Roja, adjacent als jutjats vells, ara propietat de l'Ajuntament.

Després de tot aquest temps, doncs, el projecte està pendent que s'obri un concurs d'idees públic en què podrien participar diversos equips d'arquitectes i, a partir d'aquí, triar el projecte més adequat per crear la delegació del Govern a Manresa.

Mig milió a l'any en lloguers

Actualment la Generalitat paga més de mig milió d'euros l'any per lloguer d'edificis de les seus que té a Manresa (vegeu Regió7 de l'11 de gener del 2017). El que surt més car és la delegació d'Ensenya- ment, a les antigues dependències de Tous de la carretera de Vic. Costa poc més de 300.000 euros l'any.