La comunitat de propietaris del carrer de Josep Maria Planes número 5 de Manresa va decidir en una de les seves reunions donar a conèixer qui era la persona que dona nom al carrer. Dit i fet. On abans hi havia unes portes sempre plenes de grafits, ara hi ha un mural en el qual es resumeix en un parell d'imatges i uns escrits la trajectòria del periodista manresà, un dels més importants de Catalunya el segle XX. Va ser assassinat a la guerra civil i recentment va entrar a formar part de la galeria de Manresans Il·lustres, la màxima distinció que atorga l'Ajuntament de la ciutat. El carrer de Josep Maria Planes, que és de vianants, uneix el passeig de Pere III amb el Carrasco i Formiguera.

El mural és just al costat de la porta de l'edifici del número 5 del carrer. Hi ha les sortides d'emergència del pàrquing Europa i del supermercat Caprabo. «Sempre hi havia les portes pintades amb guixots de qualsevol manera», expliquen el president i el vicepresident de la comunitat de propietaris, Josep Griera i Joan Aymerich. Griera és qui va exposar la idea en una reunió de veïns i tots hi van estar d'acord. Feia poc que Planes havia entrat a formar part de la galeria de Manresans Il·lustres. D'aquesta manera també «donem a conèixer a la gent qui era. Sovint es posen noms a carrers que no saps qui eren». En aquest cas, «no es tracta d'una persona qualsevol», rebla Griera.

Format per un conjunt de vinils, el mural consta d'una foto en gran format de Josep Maria Planes (1907-1936) i d'una altra del monòlit que es va inaugurar el 2017 a la carretera de la Rabassada, on va ser assassinat l'agost del 1936 per un escamot de la FAI. També hi figura una part de les seves fites professionals, com que va ser l'iniciador a Catalunya del periodisme d'investigació. «No hi hem pogut aprofundir més, però sí que hi ha els aspectes més rellevants», asseguren Griera i Aymerich.

Manresa va concedir la màxima distinció de la ciutat a Josep Maria Planes el setembre de l'any passat. En un acte al saló de plens de l'Ajuntament, va ser nomenat manresà il·lustre. L'any passat es van celebrar diferents activitats per recuperar la seva figura després d'una època d'oblit.