Ara fa un any que va néixer la Xarxa Ibèrica d'Espais Geominers i, des d'aleshores, no ha parat de créixer. En aquests moments 122 indrets peninsulars formen part d'aquesta xarxa, creada i coordinada des de Manresa.

En aquests moments en formen part tots els parcs geològics i miners peninsulars i els projectes de futurs parcs (com el Parc Geològic i Miner del Solsonès), bona part dels museus de Geologia (com el Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa) i, dels Museus Miners (com el Parc Cultural de la Muntanya de la Sal de Cardona). També hi ha parcs miners, coves, avencs (com l'Avenc Montserrat Ubach) i parcs naturals peninsulars amb interès geològic (com el Parc natural del Cadí-Pedraforca), les salines escampades per diferents indrets de la península Ibèrica i entitats dedicades a la difusió, valorització i defensa de la geologia.

La idea fonamental d'aquesta xarxa, gestionada des de Manresa, és coordinar els diferents espais geominers, agrupats per temàtiques, coordinar les seves activitats i difondre-les arreu.

La pertinència a la xarxa és totalment gratuïta per a tots els espais. La xarxa, coordinada per representants territorials i de les diferents àrees temàtiques, té en aquests moments vint-i-cinc espais en espera d'integrar-s'hi. La seu física es troba al Museu de Geologia Valentí Masachs i la seu telemàtica al domini de Sigmadot, una entitat internacional dedicada a la geologia i a la mineria, amb seu a Manresa.

La Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l'Ordenament Territorial és la impulsora d'aquest ens que té com a missió posar en contacte parcs, mines, coves, avencs i entitats d'estudi i difusió.

El seu impulsor és el magister honoris causa de la Universitat Politècnica de Catalunya Josep Maria Mata-Perelló, que treballa per engrandir-la amb tota mena de punts d'interès geològic.