Els Tirallongues van aconseguir ahir carregar el seu primer 2 de 8 amb folre, tot i que el castell va caure després que l'enxaneta fes l'aleta. L'objectiu de la colla castellera de Manresa era mostrar a Crist Rei, durant la diada Tirallonga, la seva capacitat de completar una torre de vuit. No obstant això, la colla es va quedar a mig camí d'assolir aquest propòsit.

«Hem aconseguit carregar per primera vegada en la nostra història el 2 de 8 amb folre, però els nervis han fet tremolar el castell i no l'hem pogut descarregar», va explicar la cap de colla, Gisela Racero. Durant l'acte d'ahir van descarregar un 4 de 8 i un 5 de 7. L'any vinent els Tirallongues pretenen tornar a intentar completar el 2 de 8 amb folre.

Pocs segons després de coronar el castell, l'estructura es va desfer i va provocar diversos cops. Els serveis d'emergència que custodiaven l'acte van atendre diversos ferits i dues ambulàncies se'n van endur quatre, entre ells una menor. Segons el cap de guàrdia de l'hospital Sant Joan de Déu, Rafat Cellarès, ahir els afectats estaven ferits lleus i fora de perill.

Malgrat les incidències, els Tirallongues s'enduen la satisfacció d'haver carregat un castell que preparaven feia un any i d'haver aconseguit reunir més de 200 persones per poder fer una pinya consistent. Segons la cap de colla, «era necessari reunir voluntaris per tapar els forats de la pinya i fer el castell més segur». Va assegurar que ahir hi havia uns 180 Tirallongues que van tenir l'ajuda de voluntaris i de les dues colles convidades, els Castellers d'Andorra i els Castellers de l'Alt Maresme.

«Una de les dificultats del 2 de 8 amb folre és que una pinya més petita es col·loca sobre de la pinya més gran», va comentar Racero. Durant els assajos, «diverses persones que sempre tocaven de peus a terra s'han hagut d'acostumar a aguntar-se sobre la pinya», va destacar la cap de colla. Va considerar que el castell «estava molt preparat, però quan estàs enmig d'una plaça hi intervenen els nervis, els crits o la possible falta de concentració». L'enxaneta d'ahir, Ona Trulls, va recordar que va veure, des de dalt, com tremolava el castell. Ella té set anys i va assegurar que no té por «perquè em sento segura quan pujo a dalt del castell».

Un dels fundadors dels Tirallongues, Pere Bartomeus, va explicar que «ara la colla castellera viu una bona època amb un relleu generacional garantit». Va destacar que «la colla s'ha de centrar a perfeccionar els castells de vuit i les seves variants, com ara el 4 de 8 amb agulla». Gisela Racero també va remarcar que «fa quatre anys que els Tirallongues prosperen i tenen més empenta per millorar». De fet, l'any passat la colla castellera va descarregar el seu primer 3 de 8 a la plaça de Crist Rei.

«Els principals reptes de l'any vinent són repetir el 3 de 8, que aquesta temporada no hem assolit, i aconseguir descarregar el 2 de 8 amb folre», va detallar Racero.