L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat, en el darrer ple municipal, la cessió d'uns ter-renys de 30.000 m2 a Santpedor. Es tracta de la part de la finca de Comabella, on s'ubica Ampans, que fins ara pertanyia a Sant Fruitós, aproximadament d'un 10% del total del terreny. La resta, el 90%, ja formava part del terme municipal de Santpedor.

Segons ha avançat el director d'Ampans, Toni Espinal, a Regió7, fa anys que l'entitat treballa en l'elaboració d'un Pla Especial perquè tota la finca de Comabella pertanyi al terme de Santpedor, amb l'objectiu de construir-hi places residencials per a persones amb malalties mentals i trastorns de conducta severs. El departament d'Urbanisme de la Generalitat va denegar el projecte a principi d'any perquè, segons Espinal, els dos ajuntaments implicats no es van posar d'acord en les condicions per fer efectiva aquesta modificació urbanística. El director ha admès en declaracions a aquest diari que «ja intuíem un retard, però no la denegació».

Un procés llarg

L'Ajuntament de Sant Fruitós va posposar la decisió per a després de l'estiu. Ara, finalment, ha aprovat per ple -amb els vots en contra de CiU i ERC- cedir aquests ter-renys a canvi que Santpedor li cedeixi un espai de les mateixes dimensions (30.245 m2), ubicat a la mateixa zona, darrere d'Ampans, on hi ha la via del tren. Un cop aprovada la permuta per part dels dos municipis -es preveu que Santpedor ho faci en el proper ple-, s'ha de tramitar el canvi de terme i modificar el Pla Especial fins a obtenir-ne l'aprovació.

Alternatives

Aquest procés, segons Espinal, sumat al temps que es requerirà per construir els nous espais de residència, es pot allargar uns 5 o 6 anys a partir d'ara. És per això que des de fa temps l'entitat social ha començat a buscar alternatives per descentralitzar alguns dels serveis que s'ubicaven a Comabella, com ara els centres ocupacionals o els serveis industrials (vegeu Regió7 del 7 d'agost del 2018), que s'han apropat als diversos nuclis de població on Ampans té activitat. També hi ha en marxa el projecte de construir una residència per a discapacitats envellits i les seves famílies a la Parada.

Segons Espinal, Comabella és l'emplaçament «ideal» per acollir-hi «els centres més complicats, ja que aquí no molestaríem ningú».