El CAP Bages de Manresa torna a estar obert al públic a partir d'aquest matí a les 8, després d'estar 40 hores tancat a causa d'una fuita d'aigua. Així, el centre ha recuperat la normalitat després que dilluns s'hagués d'evacuar i tancar al públic a causa de l'incendi d'una torradora i posteriorment d'una fuita d'aigua que va inundar les instal·lacions de la primera i la segona planta.

Tal com ha pogut comprovar aquest diari, totes les visites que hi havia programades per a avui s'han començat a dur a terme amb absoluta normalitat des de primera hora. Les cues d'usuaris que esperaven a ser atesos a partir de les 8 del matí han estat les d'un dia normal i l'ambient era de molta tranquil·litat a les instal·lacions sanitàries, malgrat que l'ambulatori ha estat tancat des de dilluns al migdia.

Els dos incidents de dilluns van provocar dues evacuacions del centre tres dies després que es fes un simulacre per incendi. L'activitat es va traslladar al CAP Sagrada Família, que va absorbir les visites de medicina general, pediatria, llevadores i també el servei d'urgències. Per primer cop, el CAP Sagrada Família ha obert a la nit -la de dilluns a dimarts i la d'ahir a avui- per atendre urgències, ja que aquestes visites es fan habitualment al CAP Bages, que és el principal centre d'atenció primària de la ciutat.

Segons va explicar ahir la directora del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà, Anna Forcada, la nit de dilluns i la jornada d'ahir van transcórrer amb «molta normalitat», fins i tot més de l'esperada, ja que inicialment hi havia dubtes que un CAP més petit com és el de la Sagrada Família pogués absorbir el volum de pacients derivats del CAP Bages. «L'activitat està sent perfectament assumible. Tots els professionals han fet un esforç enorme perquè cap usuari quedés desatès», va insistir Forcada. També els operaris van treballar amb celeritat al CAP Bages per reparar els desperfectes ocasionats per la inundació.

Trasllat de professionals

Ja dilluns a la tarda, personal del CAP Bages -en concret 4 metges de capçalera, un d'ells pediatre, i 3 infermers- es va traslladar al CAP Sagrada Família per atendre les desenes de visites que es van haver de reprogramar. Durant la primera nit d'urgències es van atendre 18 visites i se'n van fer 3 a domicili, unes xifres «absolutament normals», segons Forcada. I quant a la jornada d'ahir, segons dades registrades fins a les 3 del migdia, es van fer al CAP Sagrada Família 222 visites que estaven programades al CAP Bages: 42 analítiques, 72 vacunes de la grip, 71 visites de medicina general i 38 d'infermeria.

Tot i això, tots els professionals consultats per aquest diari i també els usuaris que hi havia durant el matí al CAP Sagrada Família destacaven que l'anar i venir de gent era «el d'un dia qualsevol, fins i tot sembla que hi hagi menys gent», apreciaven.

Els usuaris del CAP Bages que es desplaçaven ahir al matí fins al de la Sagrada Família explicaven que havien sabut que el seu centre estava tancat o bé perquè s'hi havien acostat i els havien derivat cap a l'altre ambulatori o bé perquè els havien trucat per avisar-los del canvi d'ubicació de la visita. Hi havia algun usuari que havia estat alertat per amics o familiars.

Segona nit d'urgències

Aquesta nit i matinada el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) s'ha mantingut al CAP Sagrada Família (de 21 h a 8 h). És previst que avui a les 8 del matí es reobri el CAP Bages i l'atenció torni a la normalitat en aquest centre, pel qual cada dia passen més de 700 usuaris i on hi treballen una seixantena de professionals. D'aquests, ahir 7 passaven consulta al CAP Sagrada Família. També hi havia un metge extra que visitava a urgències, juntament amb el que hi ha habitualment en aquest centre, i personal administratiu de reforç.