Manresa i Vic renegociaran la federació universitària que van signar ara fa 4 anys per avançar més del que es va preveure aleshores. L'anunci el van fer ahir els directors generals de la Fundació Universitària Balmes de Vic, Joan Turró, i la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, a la presentació del resultat de la matrícula del curs 2018-2019. Segons van dir, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha sigut una història d'èxit en la qual tothom hi ha sortit guanyant. Per això toca reflexionar i fer nous passos conjuntament. A l'acte també hi va participar el rector de l'UVic-UCC, Joan Masnou, que va dir que la universitat ja és madura, i el director general de la fundació titular dels estudis de Medicina, Joan Guanyabens.

Turró va comentar que quan es va signar l'acord federatiu «no ens coneixíem, i vam fer un conveni amb prevencions mútues». Va revelar, per exemple, que hi havia una clàusula que deia que qualsevol de les dues parts podia donar per caducat el conveni en un termini de 6 mesos. També es va crear un consell presidit pels alcaldes de les dues ciutats perquè prengués decisions en el cas que les dues institucions universitàries no arribessin a acords en algun tipus de tema. «No s'ha hagut de reunir mai per aquesta qüestió», segons va dir Martínez.

Quatre anys després «estem convençuts que tots hi guanyem, i les dues fundacions tenim clar que ens volem reforçar i proposar-nos fer més coses conjuntes», va dir Turró. Per a Martínez, la federació del 2014 «va ser un acord defensiu», i en canvi ara «venim d'una situació d'èxit. Hi ha complicitat, confiança, compromís i un element claríssim que no teníem fa 4 anys, que és trajectòria».

Més activitats conjuntes, també acadèmiques; una oferta de formació contínua amb el segell global de l'UVic-UCC i compartir serveis comuns per reduir costos són alguns dels nous escenaris que es plantegen, encara que de moment no hi ha res concret, van assegurar. Sí que van insistir que projectes comuns com Medicina i màsters universitaris són una realitat gràcies a la federació entre Vic i Manresa.

Matriculacions

Per segon any consecutiu el Campus Manresa de la UVic-UCC ha impulsat el creixement de les matriculacions de nou accés a la universitat. Mentre al conjunt de Catalunya han baixat, a la UVic-UCC han pujat un 3 %. 2.908 alumnes de grau han entrat enguany a la universitat. Al Campus Manresa els estudiants de nous accés s'ha incrementat el 6,6% fins a arribar als 516. A Vic l'increment ha sigut d'un 2 %, amb 1.081 estudiants nous.

Manresa té aquest curs 1.704 alumnes de grau, un 6 % més en relació amb el curs anterior. En total estudien titulacions oficials a la UVic-UCC 8.981 alumnes, un 10 % més que l'any anterior. Aquest serà el primer curs que els estudiants del Campus Manresa es graduaran per la UVic-UCC.

El director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, va explicar que l'ampliació de les instal·lacions del Campus Manresa és un del principals projectes estratègics de la institució. Es fan obres al que serà la FUB3. També l'aposta per la simulació com a eina formativa, la internacionalització, la formació en línia i apropar la universitat a nous col·lectius i públic.