Els primer pacients addictes a les apostes en línia van començar a arribar l'any 2014 a la consulta de la doctora Dominica Díez, la xifra, afirma, ha crescut de forma preocupant.

Quin és el perfil de pacient addicte a les apostes on-line?

Solen ser joves menors de 30 anys i que tenen feina. Comencen a jugar al mòbil o per ordinador i se'ls acaba convertint en una addicció. El cap el tenen constantment pensant en el joc i els està afectant, per exemple, a la feina. Fan un descans i se'n van a apostar o fins i tot agafen diners de l'empresa.

És gent amb formació, doncs. I amb alguna altra patologia?

Hi ha força pacients amb carreres universitàries, sí. En general són persones sense cap problema psiquiàtric, però en un moment donat els toquen diners i s'hi enganxen. El joc per si és molt addictiu, no cal que hi hagi un problema de base.

Què diferencia l'addicció a les apostes on-line de les altres?

La progressió de l'addicció és molt més ràpida que en el joc presencial i la despesa augmenta de forma molt exponencial. Hi ha un sentiment d'anonimat i immediatesa que hi ajuda. I cal sumar-hi els microcrèdits, que també s'ofereixen a tot arreu. Realment ens arriben pacients en situacions econòmiques molt complicades.

Com acaba enganxant-se una persona a les apostes?

Hi ha tres fases. La de guanys: ningú s'enganxa si no ha guanyat alguna vegada. Per això es regalen bons. Fàcilment es passa a la segona fase, la de recuperar: un ja no juga perquè et toqui si no per recuperar allò gastat. Es comencen a demanar crèdits i diners a amics i apareixen problemes d'insomni, depressió o ansietat. No se sap sortir d'aquesta situació i arriba la tercera fase, la de desesperació: es busca en el joc la solució dels seus problemes i es converteix en una activitat prioritària.

S'han trobat casos de menors atrapats?

Ens han arribat alguns menors que han agafat la targeta de crèdit dels pares o s'han gastat els diners d'un regal d'aniversari en una casa d'apostes perquè l'amic també ho feia. Hi ha adolescents que estan apostant on-line falsificant dades i això és molt greu. En trobem força casos en determinats barris a prop de Barcelona. A l'hora del pati de l'institut van a apostar. Van a jugar com aquell qui va una estona al gimnàs. I per als nanos, que els seus ídols ho anunciïn... Què t'estan dient? Mira ell, que és famós i té molts diners i a més li agrada el joc.

Cal endurir la legislació?

No en tinc cap dubte. S'haurien de prohibir els anuncis d'apostes on-line, almenys en determinades franges horàries. No es pot anunciar tabac o alcohol, oi? Doncs seria el mateix. S'està generant un problema de salut.