El conseller de Treballs, Afers Social i Famílies, Chakir el Homrani, ha reunit aquest dijous a Manresa representants dels ajuntaments i consells comarcals de la Catalunya central per presentar les actuacions previstes en matèria de serveis socials, programes sociolaborals i polítiques d'igualtat. Formen part del contracte-programa 2016-2019 signats amb les administracions locals i comarcals, i que es revisen periòdicament. Segons aquest contracte-programa, Manresa rebrà els anys 2018 i 2019 3,8 milions d'euros per a serveis socials. El consell comarcal del Bages, poc més de 5,5 milions. El del Moianès es quedarà amb poc més d'un milió, i al Berguedà la partida serà de 3,5 milions aquests dos anys. En total a les comarques centrals es destinaran aquest any gairebé 12 milions d'euros a serveis socials. En el període 2016-2019 hauran estat 44,9, que són 5,7 milions d'euros més del que es preveia inicialment.

El Homrani, ha destacat que el contracte enforteix els serveis socials bàsics amb més personal. Si ara els equips tenien tres treballadors socials i dos educadors per cada 15.000 habitants, ara al grup de cinc professionals s'hi suma un gestor administratiu i es contempla la possibilitat d'ampliar aquest equip en funció de les necessitats socials específiques del territori.

Un dels projectes del qual Homrani se'n sent més orgullós és el nou model de Serveis d'Intervenció Socioeducativa (SIS). El conseller ha explicat que es tracta d'una xarxa pública de serveis a tot Catalunya que permet l'atenció d'infants i adolescents de 0 a 18 anys que es troben en risc d'exclusió i les seves famílies. El salt és important, segons Homrani, si es té en compte que fins ara no s'incorporava la família i es restringia l'atenció fins als 12 anys. Aquest sistema entrarà plenament en funcionament a partir de l'any 2020.

Un altre dels punts que inclou aquest acord i que ha destacat el conseller en una atenció a la premsa és el fet que es garanteix "l'estabilitat" als ajuntaments i consells fins el 2020. És a dir, si bé fins ara es pactaven les mesures anualment, els consistoris i consells comarcals es queixaven que d'aquesta manera els era molt més complicat definir línies estratègiques.

Altres novetats destacables són la dotació d'una partida pressupostària destinada als ens locals en els serveis d'igualtat en el treball, LGTBI i accessibilitat, i la incorporació dels serveis laborals d'orientació, acompanyament i suporta a la inserció.

En el cas de la Catalunya Central, el contracte programa estableix acords amb els ajuntaments de Manresa, Manlleu i Vic (municipis amb més de 20.000 habitants), els consells comarcals del Bages, el Berguedà, el Solsonès, Osona i el Moianès i la Mancomunitat intermunicipal La Plana.