Manresa planteja la construcció d'unes piscines a l'aire lliure dins l'àmbit de l'Agulla. És una de les propostes que preveu el nou document d'ordenació urbanística i usos del parc i el seu entorn que la Junta General del Consorci de l'Agulla, integrat pels ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós, va aprovar ahir. De moment, és un avanç de planejament que marca les futures directrius de tot l'àmbit de l'Agulla, preveu l'ampliació del parc amb nous espais lliures i en defineix la mobilitat, tot i que els tràmits per a la seva aprovació definitiva no es preveuen abans d'un any i mig. L'avaluació econòmica de tot plegat puja a 12,5 milions d'euros, sense que s'hagin marcat calendaris concrets d'execució.

L'espai per a les futures piscines s'ha reservat en una àrea al terme municipal de Manresa dins l'àmbit de l'Agulla entre el Parc Tecnològic i la zona del llac, si bé no se sap exactament quants metres ocuparà ni quantes piscines es construiran perquè encara no té projecte ni data: «No es pressupostarà per al 2019», va assegurar l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va deixar la decisió per al nou govern municipal que surti de les eleccions del maig, «que és qui haurà de marcar les prioritats».

En la presentació del nou document, ahir a Sant Fruitós, Junyent va estar acompanyat per l'alcalde santfruitosenc i actual president del Consorci, Joan Carles Batanés, que van coincidir a qualificar aquest nou text com un pas decisiu en els onze anys de vida del Consorci de l'Agulla. També hi va ser present el regidor d'Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, que va destacar el consens assolit «després de molts anys de treball», i va anar enumerant les diverses propostes d'ordenament i ús que preveu el document.

I és que, més enllà de les piscines, aquest avanç de planejament també preveu una futura ronda que connectarà el terme Sant Fruitós amb la urbanització de Pineda de Bages (dins del seu terme municipal) i que ajudarà a treure trànsit que actualment passa per dins el parc. La voluntat és descongestionar de vehicles les zones properes al tennis i al llac, o actualment es concentren bona part dels vehicles que hi accedeixen.

En aquest cas, l'Ajuntament de Sant Fruitós ja disposa d'un estudi previ que va fer l'any passat, però té pendent d'elaborar el projecte executiu, que tampoc no preveu tenir a punt abans del 2020.Millores en la mobilitat

El nou text aprovat ahir també ordena els accessos i la mobilitat interna de l'àmbit de l'Agulla, amb previsió de diversos espais d'aparcament (bàsicament als perimetrals, com les zones de les pistes de tennis, les futures piscines i l'àrea del Parc Tecnològic) i millores en els recorreguts tant per fer a peu com en bicicleta i en transport públic. Fins i tot, preveu la reserva de sòl necessària per possibilitar, en el futur, una parada dels Ferrocarrils de la Generalitat, tenint en compte que la línia que va de Manresa a Súria i Sallent, travessa aquest àmbit.

Una de les primeres accions que es faran serà l'adequació d'una parada de bus a banda i banda de la carretera de Santpedor, a prop de la rotonda d'accés al parc, a prop de les pistes de tennis, i una endreça de tot el vial al llarg d'aquest tram. En aquest sentit, la junta general de l'Agulla d'ahir va aprovar una partida de 106.842 euros de subvenció que el Consorci traslladarà a la Junta de la Sèquia per a la realització d'aquesta actuació, i que es preveu executar a començament del 2019.

A prat de les parades de bus a banda i banda, de la línia de transport interurbà que va cap a Pineda i Santpedor, amb aquest projecte «s'endreçarà la façana del parc», va apuntar Aloy, incloent-hi l'actual zona ara desordenada d'aparcament, l'adequació d'un vial per a vianants i la plantació de vegetació en tot aquest àmbit.

El nou document també identifica l'entorn del Parc Tecnològic de Manresa, situat al sud, i també els de les pistes de tennis (al nord) i el Camí de les Aigües (a l'oest), com a àrees d'ús més intensiu que el que tenen actualment, per bé que no entra en detall. Al Camí de les Aigües, per exemple, es preveu una ampliació dels espais lliures amb una possible zona d'equipaments, com també el desenvolupament residencial en baixa intensitat.

Un pla respectuós amb l'entorn

L'avanç de planejament urbanístic a l'àmbit de l'Agulla que es va aprovar ahir a Sant Fruitós s'ha elaborat pensant en un desenvolupament sostenible i en consonància «amb els elements preexistents», segons va destacar Aloy.

Això vol dir que les noves propostes que incorpora el pla garanteixen la preservació del paisatge i la gestió agrícola i ramadera que actualment ja hi ha en l'àmbit de l'Agulla en coherència amb els espais naturals limítrofs, els recorreguts tant de vianants com de bicicletes, i la seva connectivitat amb els nuclis urbans més propers.

En aquest context, tot i que el nou document preveu una ampliació del parc amb nous espais lliures, també qualifica de sòl privat d'ús agrícola tota la resta, precisament per tal de garantir aquesta preservació paisatgística i el corredor natural que representa l'àmbit de l'Agulla entre Manresa i Sant Fruitós, deslliurat de la pressió urbanística que ha suportat tot aquest entorn des de fa uns anys.