Un incendi primer i una fuita d'aigua després van obligar ahir a evacuar dues vegades el CAP Bages. El foc va resultar una falsa alarma, però la fuita d'aigua va danyar el sistema elèctric i precisament el d'extinció d'incendis. Com a resultat d'això l'edifici va tancar al públic ahir a la tarda i no podrà tornar a obrir fins demà passat, dijous, segons les primeres previsions. Tot això va passar just tres dies després que es fes un simulacre d'incendi.

Tot el servei d'atenció primària es va traslladar ahir mateix al CAP Sagrada Família, on també es van desplaçar els equips de professionals que atenen els usuaris del CAP Bages. El mateix es va fer amb el Centre d'Urgències d'Atenció Primària, el CUAP, que obre totes les nits i els caps de setmana. Les visites als especialistes i les proves diagnòstiques s'han suspès i es reprogramaran al més aviat possible.

L'odissea va començar ahir cap a 2/4 de 12 del migdia quan va saltar l'alarma contra incendis que va mobilitzar tots els serveis d'emergències. El fum procedent de la llesca de pa que algú es va oblidar en una torradora va causar l'alarma. Unes 150 persones, entre treballadors i usuaris, van ser evacuades. Després de comprovar que no hi havia foc, va tornar la normalitat.

Per poca estona. A primera hora de la tarda hi va haver una fuita d'aigua que és el que finalment va acabar generant tota la mobilització. D'una de les mànegues contra incendis del primer pis va començar a rajar aigua d'una manera violenta. Es va inundar la planta i es va filtrar cap a la de baix, on entre altres serveis hi ha la recepció i el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP). Algunes de les plaques del sostre de la planta baixa es van començar a desprendre i l'edifici va quedar sense llum. En aquells moments hi havia una seixantena de persones que, com al matí, van ser evacuades.

Davant d'aquesta nova alarma el CAP Bages va tornar a quedar acordonat pels serveis de seguretat i d'emergències. S'hi van desplaçar un total de set dotacions dels Bombers, Policia Local, Mossos d'Esquadra i el Servei d'Emergències Mèdiques. Aquesta vegada es va haver de tancar el subministrament d'aigua i el d'electricitat, i es va optar per clausurar l'edifici.

A partir d'aquí es va decidir traslladar l'equip de professionals de primària al CAP de la Sagrada Família, mentre personal d'administració informava de la situació als usuaris que s'acostaven al CAP Bages. «El que ens preocupa és el tema assistencial, donar sortides als pacients i a tothom qui ho necessiti», comentava ahir la directora del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà del departament de Salut, Anna Forcada. Pel que fa a les visites als especialistes, «les reprogramarem al més ràpidament possible», va explicar.

Cap a les 6 de la tarda es va recuperar el subministrament elèctric i personal de la neteja era a la primera planta per mirar d'endreçar-la. Tot i així la primera previsió és que no es recuperi la normalitat fins dijous perquè la instal·lació elèctrica va quedar danyada. Com l'alarma d'incendis i el sistema d'extinció.

En un primer moment no es va trobar cap relació entre l'alarma d'incendi del migdia i la fuita d'aigua de primera hora de la tarda.

Pel CAP Bages de Manresa hi passen cada dia més de 700 usuaris i compta amb una seixantena de professionals. A primària atén una població de 21.000 persones. També hi ha les especialitats i altres serveis relacionats amb la salut.