Maria Majà i Gemma Franch són les dues tècniques que porten el nou Servei d'Atenció Integral (SAI) LGTBI de Manresa i del Bages, respectivament, que ahir es van presentar en un acte que va omplir l'Aula Magna del Peguera.

Al costat dels parlaments, el públic assistent, la majoria alumnes de l'institut i també alguns regidors, van gaudir de l'espectacle de dansa-teatre «Això està degenerant!», a càrrec de la companyia Tualet que, amb sarcasme, humor i crítica, van fer veure amb encert que l'únic que fan els estereotips és coartar les llibertat de les persones, sovint des del néixer. Tant els quatre actors del muntatge com els polítics que van parlar abans van rebre els aplaudiments d'un públic entregat a la causa; això és, satisfet que Manresa i el Bages disposin d'un servei pensat per ajudar el col·lectiu LGTBI.

Majà, responsable del SAI de Manresa, va explicar a Regió7 que ja ha fet algunes atencions, mentre que el SAI del Bages, que porta Franch, tot just ara s'ha posat en marxa. Ambdues tècniques han estat contractades expressament per aquesta feina, per a la qual han rebut una formació específica.

En els parlaments, Cristina Cruz, regidora de Dona i Igualtat, que va tenir un record per a la víctima i els ferits en el descarrilament d'ahir al matí, va recordar que, a nivell de Catalunya, el SAI LGTBI, que ja funciona en altres municipis, és fruit de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia; i, a nivell de ciutat, del Pla d'Igualtat de Gènere (2017-2020). Va afirmar que l'obertura del servei marca «un abans i un després en el camí per donar visibilitat i defensar de forma efectiva els drets de les persones LGTBI».

Albert Marañón, conseller de l'àrea d'Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, va destacar la feina feta, fins ara, per les entitats i que, per fi, l'hagin assumit les administracions. Va cloure els parlaments la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, que va posar al costat de la lluita del col·lectiu LGTBI contra «l'opressió de l'heteropatriarcat» la de les dones.

Els horaris

El SAI de Manresa atén al carrer de la Canal, 6 de dilluns a divendres, de 9 a 2 i els dilluns i dijous, de 4 a 7. Pel que fa al SAI del Bages, a la Muralla de Sant Domènec, 24, atén de dilluns a divendres, de 9 a 2 i el dilluns a la tarda, de 4 a 6. L'objectiu és oferir atenció, informació i assessorament personalitzat relacionat amb la diversitat afectiva, sexual i d'identitat. Cal concertar cita prèvia.