El consell d'administració d'Aigües de Manresa ha aprovat un pressupost d'inversions de l'empresa municipal de 8 milions d'euros per al 2019 en el qual destaca la xifra de 2,3 milions d'euros per a la primera fase de la renovació de la planta de tractament d'aigua potable dels Dipòsits Nous. Aquesta inversió, que s'executarà en diversos exercicis, suma un import total d'uns 15 milions i la seva finalitat és millorar les condicions organolèptiques de l'aigua, incorporant tecnologia d'última generació, així com preparar la instal·lació per a futurs increments de demanda d'aigua.

Altres inversions destacades són les partides destinades a la renovació de les xarxes d'aigua potable i de clavegueram, que reben imports també significatius (2,1 milions i 1,7 milions, respectivament). La finalitat d'aquestes actuacions és la de substituir trams de canonades i col·lectors que es troben al final de la seva vida útil o presenten defectes que fan aconsellable avançar-se abans que es trenquin.

La resta de partides es destinen a edificis i altres construccions, sistemes informàtics, telecontrol i equips de laboratori.

El gerent d'Aigües de Manresa, Antoni Ventura, ha subratllat que l'important de l'aigua de l'aixeta és que sigui sanitàriament potable. «L'aigua la trobem al medi en l'estat en el que la trobem i el Llobregat és un dels rius més explotats del món. Això fa que requereixi un tractament que deriva en un tema de gustos i olors», afirma.

Davant d'aquesta situació, «estem treballant en l'avantprojecte d'una nova planta dels Dipòsits Nous. A començaments de l'any que ve posarem en marxa una primera fase i un dels objectius és millorar la qualitat organolèptica posant filtres de carbó, ultrafiltració i ser capaços d'eliminar aquests gustos i olors que pugui tenir l'aigua».

Obres mantenint el servei

Segons Ventura, l'obra es porta a terme per fases perquè «hem de compatibilitzar continuar donant servei amb construir la nova planta. Per això estarem 3 o 4 anys a tenir-la enllestida compatibilitzant la construcció i el manteniment del servei».

El gerent d'Aigües de Manresa assegura que «un dels objectius és fer front a noves demandes del futur i, l'altre, millorar la qualitat organolèptica de l'aigua. Ens preocupa, tot i que la qualitat ja és força bona».

Ventura ha volgut deixar clar que l'aigua de Manresa no es troba en una situació com la d'algunes àrees del Baix Llobregat on segons quines hores del dia «la veritat és que va molt carregada de clor per ser potable». Afegeix que si l'aigua de l'aixeta de Manresa es deixa reposar perquè el clor s'evapori una miqueta i es posa a la nevera «es pot consumir bé. Tot i això reconec que es pot millorar i per això aquesta nova inversió que tenim encarrilada».

Dintre del pla d'inversions de 8 milions per a l'any que ve, a banda dels 2,3 milions per a la nova planta hi ha intervencions importants en renovació de xarxa tan arterial com de distribució d'aigua i de clavegueram. «Aquest és un altre aspecte que ens preocupa, perquè tenim una xarxa de clavegueram en alguns punts molt antiga. Hi ha intervencions que fem i en les què la trobem en pitjors condicions del que ens esperàvem».

Millors condicions

El màxim directiu de l'empresa municipal és conscient que totes aquestes actuacions poden anar en contra de la mobilitat i causen perjudicis a la via pública, però recorda que són necessàries. «Són sacrificis que com a ciutat hem de patir, però a la llarga són bones perquè rehabilites la xarxa amb nous materials, els poses en millors condicions i, al final, millores el servei i s'eviten fuites futures».