El concepte prosumidor designa la filosofia de l'Ecoxarxa del Bages: «Tots hem de ser productors i consumidors alhora. Així construïm una economia social i de proximitat, transparent i participativa, on l'especulació i la cor-rupció no tenen lloc». En català, aquesta idea s'expressa amb el concepte «consumidor proactiu».

La xarxa va néixer el 2011 i a hores d'ara té 275 usuaris a la comarca, que utilitzen una moneda social per adquirir productes i serveis: l'hora. Des del 30 d'octubre passat la comunitat disposa d'un nou espai físic, el Punt d'Intercanvi, on es paga amb hores i no amb euros. Està a la planta baixa de l'Ateneu popular La Sèquia de Manresa, en un espai que fins ara l'entitat utilitzava per a dur-hi a terme les assemblees. S'hi accedeix des del carrer Sant Miquel i està obert els dimarts de 18 a 21 h. S'hi poden trobar productes alimentaris -pasta, gra, verdures, làctics, cervesa o conserves, entre d'altres- però també hi ha articles de cosmètica, higiene, salut i fins i tot roba.

Per poder portar o endur-se productes de l'establiment, cal estar registrat a la plataforma Integral CES, una aplicació amb segell manresà que fan servir diverses ecoxarxes per a la gestió de la moneda social. Un cop inscrit, amb el compte a 0, hi ha diverses maneres d'aconseguir hores. Principalment es reben com a forma de pagament pels productes o serveis que s'ofereixen al Punt d'Intercanvi, ja siguin elaborats pels mateixos socis o bé comprats en comerços que compleixen els valors d'una economia social, justa, sostenible i de proximitat i que són venuts al local de l'ecoxarxa.Microcrèdits als socis

Les hores també es poden comprar directament a la plataforma amb euros. L'ecoxarxa utilitza aquests diners per donar microcrèdits als socis de l'entitat sense interessos. Fa tres o quatre anys que es va impulsar aquesta proposta amb l'objectiu d'ajudar econòmicament els usuaris que ho necessiten i, de passada, «no alimentar el negoci dels bancs», assegura un dels membres, Francesc Rota.

Sota el lema de recuperar la sobirania econòmica i que el temps sigui per a tots igual -que la feina d'un pagès es pagui igual que la d'un advocat, per exemple- l'Ecoxarxa del Bages ha anat creixent fins a arribar als més de 500 usuaris fa cosa d'un any i mig. Ara, però, la xifra se situa en 275 perquè fa uns mesos la plataforma va fer net dels usuaris no actius. Més xifres: aquest any s'han intercanviat més de 2.000 hores en productes i serveis de l'ecoxarxa bagenca, mentre que des del naixement del projecte -que porta per nom «A bona hora»- se n'han intercanviat unes 16.500.

El preu dels productes i serveis ve marcat pel productor segons el temps que hi dedica, i no segons el preu de mercat. Ara bé, la xarxa ha establert que una hora de moneda social equival a una hora de temps invertit o, en valor monetari, a 10 euros. «No totes les ecoxarxes fan servir l'hora. Per poder intercanviar coses entre nosaltres, hem hagut de marcar un preu orientatiu», detalla Rota.

Tot i ser cada cop més visibles entre la gent que creu en un sistema econòmic alternatiu, Rota admet que és molt difícil viure només amb moneda social perquè hi ha coses com la benzina que de moment només es poden pagar amb euros. Ell, per exemple, assegura que paga entre un 30 i un 40% de les seves despeses amb hores.

Comerços que accepten hores

L'espai de l'Ateneu ha nascut per facilitar els intercanvis entre els socis de l'ecoxarxa, ja que fins ara s'havien de fer de forma directa, però també per estendre la idea que una altra economia és possible. Per aquest motiu, s'està contactant amb comerços de la comarca perquè acceptin les hores com a mètode de pagament. De moment, ja ho fan el Forn Jorba i la cafeteria L'Alzina, a Manresa; La Grana, a Sant Vicenç de Castellet; i la Fleca Artesana de Fonollosa. N'hi ha d'altres que estan interessats apuntar-s'hi però que encara no accepten hores. Són Maquinària Lliró, Forn Coma, Celler Cooperatiu Salelles i Mengem Bages.