Malgrat que el funcionament del Punt d'Intercanvi s'assembla al d'una botiga, «no ho és, perquè aquí no venem ni comprem res», fa notar Francesc Rota, membre de l'Ecoxarxa del Bages. De fet, legalment l'espai tampoc està considerat botiga, sinó un lloc d'intercanvi, segons Rota.

Els serveis que ofereixen els membres de la plataforma es poden trobar a l'aplicació Integral CES, on cada usuari té un compte amb hores. També hi ha les dades de contacte de cada productor i allò que ofereix. En altres ciutats de la Catalunya Central, com Igualada, Solsona o Berga, fa anys que iniciatives com són els bancs del temps estan molt consolidades. La diferència, però, és que en un banc del temps només s'hi fan intercanvis de serveis, no de productes. «Per això la importància de tenir un espai físic», insisteix Rota.

Els mercats de l'estraperlo

L'origen de l'Ecoxarxa del Bages el trobem en els mercats de l'estraperlo que s'organitzaven ja abans de crear la comunitat. Encara es duen a terme periòdicament i de forma itinerant en diversos pobles de la comarca, aprofitant la programació de fires i festes.

Es van començar a fer abans del 2011, any en què va néixer l'ecoxarxa, però no van estar motivats per la crisi econòmica, segons Rota. «La gent no hi participa perquè no tingui diners, sinó perquè creu en una alternativa de consum. No sorgim de la crisi, sinó que li donem sentit. Si l'economia fos més equilibrada, potser no patiríem patacades com la dels darrers anys», defensa.

El proper mercat de l'estraperlo que l'ecoxarxa té planejat es farà aquest dissabte, 24 de novembre, al pati que hi ha a l'entrada del nou Punt d'Intercanvi.