La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa acollirà aquest dissabte una Viquitrobada, una trobada que cada any organitza Amical Wikimedia, i que serveix perquè els editors de la versió en català de l’enciclopèdia en línia posin en comú experiències i també sobre el coneixement lliure. La Viquipèdia és l’enciclopèdia en línia multilingüe de referència.

L’edició d’enguany durarà tot el dia amb l’objectiu que la comunitat viquipedista catalanoparlant abordi gran part dels reptes i projectes que està impulsant.

La Viquitrobada és oberta a tots els públics. D’entrada hi ha una cinquantena d’inscrits. Hi haurà espai per a xerrades i conferències dirigides a gestors culturals o editors de la Viquipèdia i debats per a la comunitat d’editors, com per exemple els dedicats a la perspectiva de gènere. També es presentaran els resultats de l'Observatori de Diversitat Cultural i es farà una proposta de Wiki Takes, el nom amb què es coneixen escapades fetes per viquipedistes per fotografiar el patrimoni cultural i natural.

En l'apartat de tallers, es presentarà Wikidata, l'últim gran projecte de l'univers de la Viquipèdia que consisteix en una gran base de dades multilingüe. La seva adaptació a la Viquipèdia en català ha sigut pionera i ara mateix s'està implantant a altres viquipèdies en diferents llengües.

A més, es presentaran eines i recursos que posen en pràctica algunes utilitats de Wikidata. Alguns exemples d'eines són Histropedia, Tempo-spatial display o Timeline, que permet situar diferents esdeveniments històrics en una línia del temps.

Els assistents a la Viquitrobada també podran participar en un taller sobre privacitat i activisme, que preveu ser una introducció als drets digitals.

La Viquitrobada 2018 està organitzada per Amical Wikimedia, una organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans, el coneixement lliure en català i la cultura catalana a dins i fora de la xarxa.

«Us imagineu disposar de la suma de tot el coneixement humà en totes les llengües del món?». Aquest és l'ambiciós objectiu amb que va néixer la Viquipèdia, l'enciclopèdia creada per Jimmy Wales el 15 de gener del 2001. Una de les primeres edicions que es va convertir en una enciclopèdia de referència va ser, precisament, l'edició en català. Va ser creada per un informàtic andorrà el 16 de març de 2001, dos mesos després de l'aparició de l'original en anglès. De fet, la Viquipèdia en català es va crear en paral·lel amb l’alemanya. Actualment compte amb gairebé 600.000 articles.

Enguany la trobada se celebra a Manresa coincidint que és la Capital de la Cultura Catalana. Es porta a terme a la Universitat Politècnica en el marc de la celebració del seu 75è aniversari. L'última Viquitrobada es va celebrar l'any passat a Barcelona. També se n'han dut a terme a Girona, València, Perpinyà, Sabadell, Figueres o Lleida.