Els joves, que cada any tenen protagonisme en els actes a Manresa del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, i, enguany, els homes, van ser interpel·lats, ahir, de manera molt directa en l'acte institucional. La major part es va haver de fer sota els porxos de l'ajuntament per culpa de la pluja. Entre els parlaments, hi va haver el de Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat, que, abans, va visitar el consistori i va avançar novetats sobre el futur dels vells jutjats (vegeu la pàgina 10).

Les autoritats van fer els parlaments entre les pancartes que sostenien membres del Consell Municipal de la Dona de Manresa i de l'associació Lillium d'ajuda a dones que han estat víctimes de violència masclista, i envoltades pels alumnes dels centres de secundària que cada any participen en aquest acte. Aragonès va recordar que «el 2017, a Catalu-nya, es van comptabilitzar fins a 12.000 agressions masclistes» i que «aquest 2018 hi ha hagut sis dones assassinades a mans de les seves parelles». Va atacar els qui consideren la dona «una possessió» i va demanar treballar «en l'educació i el canvis dels valors socials en què se sustenta el masclisme». Va celebrar que el manifest el llegís una alumna (guanyadora del concurs de manifestos adreçat a l'alumnat) i va apel·lar al jovent per posar fi als masclisme.

L'alcalde de Manresa, Valentí Ju-nyent, va demanar «persistir» en aquesta lluita «per fer possible una societat lliure de violència de gènere» i va agrair «de manera especial la implicació activa dels alumnes dels centres escolars» presents, als quals va assegurar que «la vostra sensibilització és imprescindible per fer camí». Ho va acabar amb un missatge i un desig: «Prou violència».

La regidora de la Dona, Cristina Cruz, va obrir el torn de parlaments amb agraïments a les autoritats presents en la jornada, entre les quals, a banda d'Aragonès i d'una nombrosa representació del consistori manresà, hi havia Mirella Cortès, senadora, i Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central. També va destacar la implicació de les entitats, dels centres educatius i dels professionals que «treballen per lluitar contra aquesta xacra».

No ser còmplices

Feta la lectura del manifest de Caro, Conxita Almarcha (vegeu-ne l'entrevista a la pàgina del costat) va parlar en nom del Consell Municipal de la Dona. Va remarcar que enguany «ens hem volgut adreçar als homes perquè ens ajudin a canviar aquesta societat que ho necessita i ho reclama» i els va demanar «que no siguin còmplices amb el seu silenci de situacions tan vergonyoses com les que estem patint». A tothom li va venir al cap el cas de La Manada.

Dins de la part artística, hi va haver l'actuació de dansa de The Twins -Laia Rivero i Mercè Riera-, que va representar, sota la pluja i damunt del terra mullat, el patiment de les dones maltractades i la importància de rebre suport. Ja sota els porxos, Joan Torner i Liliana Navarrete van dialogar convertits en un maltractador i la seva víctima que, finalment, se'n surt. «Ella no és la dèbil, ho ets tu, quan necessites menysprear-la», deia el text.

Avui, de 6 a 8 de la tarda, a la Plana de l'Om, tindrà lloc l'encesa d'espelmes. Demà és el dia oficial contra la violència masclista a tot el món.