La presidenta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC), Tània Infante, no canta victòria després de la fira. El nombre de vendes ha estat positiu, però el Black Friday no beneficia el comerç local.

Quina és la sensació dels botiguers després d'un bon cap de setmana de vendes en què s'han beneficiat poc?

Evidentment, els descomptes sempre fan que el marge de beneficis sigui inferior i les guerres de descomptes no són positives, però ens trobem en un món global i és inevitable participar-hi per adaptar-nos als nous temps. Però crec que s'hauria d'enfocar les promocions d'una manera diferent per evitar la guerra de preus.

En quin tipus de promocions han pensat?

No hem concretat res, però si no volem jugar amb el preu hauríem de focalitzar la promoció en productes concrets i diferents. També podríem fer un sorteig, però s'hauria d'estudiar fins a quin punt cal portar a terme una iniciativa com aquesta durant aquestes dates.

Com valora que la fira hagi concidit amb el Black Friday?

És cert que la fusió del Black Friday amb la Fira de Sant Andreu provoca que hi hagi tres dies de descomptes massius i s'acabi convertint en un Black Weekend, i per als comerços petits no és positiu, a diferència de les grans marques, que treballen amb uns marges molt superiors. No és bo fer tants dies de fortes promocions al principi de la temporada nadalenca perquè els botiguers encara han de fer les vendes prèvies a les festes i la gent ha de fer les compres. Una altra cosa és fer-ho un cop ha passat la temporada nadalenca per vendre els productes que no s'han aconseguit vendre durant la campanya.

Malgrat tot, les vendes aquest any han estat altes i la fira ha mantingut el poder de convocatòria.

Sí. S'ha vist molta gent als carrers i hi ha hagut molt ambient a la ciutat aquests darrers dies. Sense saber xifres exactes, l'afluència ha estat més alta que l'any passat, que no va fer bon temps. A part, la gent ha entrat a les botigues i ha comprat.