El sindicat Metges de Catalunya (MC) i l'Institut Català de la Salut (ICS) van arribar ahir a un acord per alleujar la càrrega de treball dels facultatius de primària. Per aquest motiu es va desconvocar la vaga convocada inicialment fins avui i que ha estat la metxa d'una explosió de descontentament social que ha provocat que s'hagi arribat al final de la setmana amb mobilitzacions també de bombers, a les universitats i, ahir, la de mestres, estudiants i funcionaris, encara que en aquest darrer cas el seguiment va ser mínim. Les retallades encara couen.

Ahir es va complir la quarta i ara ja última jornada de vaga dels facultatius en el cas de l'ICS, que aquesta vegada es van manifestar a Manresa, fet gens habitual.

Vaga a la concertada

L'acord el va anunciar el conseller de Treball, Chakir el Homrani, que va fer de mediador. Va aclarir que només és per a l'atenció primària gestionada directament per l'ICS. A la concertada, la Fundació Althaia en el cas de Manresa i l'Hospital de Sant Bernabé en el de Berga, la vaga es manté. Tenint en compte que a més de l'atenció hospitalària Althaia també gestiona els centres d'atenció primària de Les Bases i el Barri Antic, la desconvocatòria només afectaria el CAP Bages i a la Sagrada Família. Tot i així la incidència de la protesta a la Fundació Althaia ha anat baixant al llarg de la setmana. Dilluns, primer dia de vaga, la van seguir un 40% dels metges que havien de treballar i es van cancel·lar un 60 % de les visites i proves. Ahir ho va fer un 25 %, tot i que les cancel·lacions van arribar al 50 %.

L'acord va arribar després que l'ICS presentés al sindicat un estudi detallat amb les sobrecàrregues de treball dels metges a cadascun dels ambulatoris, acceptés garantir un mínim de 12 minuts d'atenció a cada pacient en les visites presencials i anunciés una inversió de 100 milions per a l'atenció primària.

Segons l'ICS, la proposta consensuada se centra a dotar de més autonomia i capacitat de decisió les direccions d'atenció primària; l'abordatge de la sobrecàrrega laboral amb la incorporació de més professionals; l'autonomia dels equips i la millora de les condicions de treball i l'aplicació de mesures que permetin conciliar la vida laboral i personal.

El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, va destacar que amb aquest acord «preservem el model, permetem més autonomia als professionals, apostem fermament per rebaixar la sobrecàrrega i, d'aquesta manera, continuem garantint la millora de l'atenció a la ciutadania».

Més manifestacions

L'anunci de l'acord es va fer hores després que a Barcelona es mobilitzessin uns 8.000 empleats de la Generalitat i estudiants, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, i prop de 30.000, segons els organitzadors. Es van manifestar per exigir que el Govern català reverteixi les retallades aplicades des del 2010 en la sanitat, l'ensenyament i la funció pública.

Amb el lema «Per uns pressupostos socials, revertim les retallades», la manifestació, amb una presència majoritària del sector educatiu -sobretot d'estudiants-, va començar al migdia a la plaça Universitat i va acabar davant el Parlament, que estava custodiat per un fort dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra.

Ramon Font, secretari general d'USTEC, sindicat majoritari a l'educació primària i secundària, va reclamar la contractació de 7.200 docents «per igualar la capacitat de l'any 2010», i va marcar com a «línia vermella i per garantir la pau social» el retorn de l'hora lectiva que es va perdre a secundària l'any 2011.

De la seva banda, la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Laia Casas, va denunciar que el Govern català «està desobeint el Parlament perquè no aplica les rebaixes en les taxes universitàries aprovades el 2016», i va exigir al Govern i a Pere Aragonès «l'aplicació de la rebaixa».

El departament d'Ensenyament va xifrar en l'11,64% el seguiment de la vaga de personal docent, segons les dades recollides a la pràctica totalitat dels 2.899 centres públics del país. La vaga la convocaven sindicats d'estudiants com el SEPC -que a Manresa va organitzar una manifestació- i de docents, entre els quals USTEC (majoritari a primària i secundària) i el Sindicat de Professors de Secundària ASPEC-SPS, a més del sindicat de la Funció Pública IAC-CATAC i la Intersindical-CSC. No la van secundar ni CCOO ni la UGT, que han convocat una vaga de tot el sector públic el 12 de desembre. Quant a a la vaga de l'alumnat de secundària (als cursos de tercer i quart d'ESO, de primer i segon de batxillerat i als cicles de formació professional de grau mitjà i de grau superior) la incidència als diferents territoris va oscil·lar entre el 17,43% i el 65,96%.

Pel que fa els empleats del sector públic, portaven pancartes amb lemes com «Recuperació poder adquisitiu», «Per uns pressupostos socials», «Revertim les retallades» i «Consolidació del lloc de treball per al personal interí».

Els metges es van afegir a la manifestació al sector educatiu i dels col·lectius de l'ocupació pública de Catalunya, després de concentrar-se com a protesta a Barcelona davant la gerència territorial de l'Institut Català de la Salut.