El PSC i Ciutadans van reclamar, ahir, la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, per donar explicacions per les vagues de metges i altres col·lectius de treballadors públics que s'estan produint aquesta setmana

El PSC-Units va exigir la compareixença al Parlament del president Torra, al qual va acusar d'estar «desaparegut» i en un «silenci escandalós» davant les protestes d'empleats públics i estudiants, i va avisar que si refusa a donar explicacions proposaran un ple monogràfic.

«Els nostres serveis públics estan al límit i el president i el seu Govern, desapareguts», va lamentar el líder socialista, Miquel Iceta, a través de Twitter. En aquesta mateixa línia, en roda de premsa a la Cambra catalana, la portaveu parlamentària del PSC-Units, Eva Granados, va recordar que aquests col·lectius socials exigeixen «menys discursos i més recursos» i va advertir el Govern català que està «incomplint de manera sistemàtica» mandats i acords «per unanimitat» del Parlament.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va explicar que el seu grup ha demanat una compareixença «urgent» de Torra al ple del Parlament, alhora que va acusar l'executiu d'estar governant «contra els catalans» i de viure en una «república imaginària» i un «Matrix paral·lel» on no afronten els «problemes reals» de la ciutadania. Va criticar el govern Torra de «tenir molt poca vergonya» d'anunciar l'obertura de noves «ambaixades», en referència a les delegacions de la Generalitat a l'exterior, la mateixa setmana de les vagues.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va declarar que «Catalunya necessita un govern que governi. Ja, sense excuses. I que ho faci a favor de la majoria social».

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va avisar el Govern que «l'únic camí» per millorar els serveis públics és l'aprovació dels pressupostos de l'Estat. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també va instar les formacions independentistes a donar suport als pressupostos generals de l'Estat per redreçar, d'aquesta manera, les retallades que provoquen les mobilitzacions dels treballadors públics i universitaris.