L'Enginyeria Química s'encar-rega de l'anàlisi, el disseny, l'operació i l'optimització dels equips i processos de la indústria de les transformacions de matèries. Incideix en la producció de nous materials i tecnologies, així com en el desenvolupament de processos biotecnològics i en la reducció d'impactes ambientals.

El sector de la indústria química està en constant evolució i adaptació i és també un peça clau en el desenvolupament dels sectors de la construcció, l'automòbil, l'electrònica i l'obtenció de recursos.

Els diferents registres de polígons industrials de la Catalunya Central permeten observar que en les seves comarques hi ha prop de 80 indústries pròpiament químiques i 410 vinculades a la indústria química, com són la de l'alimentació i les begudes, la de les transformacions de materials plàstics, la seguretat i el medi ambient i la fabricació de productes farmacèutics.

Manquen professionals

Actualment, hi ha una manca de professionals formats en el camp de la indústria química. Aquest fet està relacionat amb la manca de vocacions tècniques entre els joves que inicien els seus estudis universitaris, i la desconeixença de les múltiples possibilitats que els ofereixen aquests estudis. Tot i que en els 40 anys dels estudis en Enginyeria Química de la nostra escola s'han format 625 titulats, el sector de la indústria química de les nostres comarques requereix més professionals formats en aquesta àrea.

Antonio David Dorado és professor del departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals.